Igor Popović: Mogućnost tužbe u pravnom smislu ne postoji čak ni u teoriji

“Mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim uzavrelim glavama”,

“Mogućnost tužbe za navodni genocid, kojom političari u Prištini ponovo prete Srbiji, postoji samo u njihovim uzavrelim glavama”, saopštio je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović. Ističe da u “pravnom smislu takva opcija ne postoji čak ni u teoriji”.

“Nezabeleženo je u istoriji međunarodnog prava da jedna teritorija, što Kosovo i Metohija defakto jeste, tuži vlastitu državu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da “provokacija, da će krajem sledeće godine tzv. Kosovo podnetu tužbu protiv sopstvene države, samo neuspešna kupovina vremena”, jer kako se navodi, i u Prištini znaju da je takav “naučno-fantastični scenario nemoguć i u pravnom smislu ništavan”.

“Takozvano Kosovo, kao teritorija pod protektoratom međunarodne zajednice, po rezoluciji Saveta Bezbednosti UN 1244, nije, niti može biti subjekt međunarodnog prava i što pre Priština prihvati realnost, to će mogućnost za nastavak dijaloga i pronalaženje kompromisa biti izvesnija”, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, snaga argumenata i međunarodnog prava je na strani Beograda.

“Sigurno je da postoji korisniji način za trošenje novca, kao što je kupovina vakcina i rad na imunizaciji stanovništva, umesto kvazi pravničkih bitki koje su osuđene na propast”, zaključuje se u saopštenju pomoćnika direktora Kancelarije za KiM Igora Popovića.

Milena Maksimović