Канцеларија за КиМ: Каменована српска кућа у Витини, разбијено стакло на аутомобилу ђакона из Ораховца

Ораховац, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Синоћ је, на други дан Васкрса, каменована породична кућа Александра Јаћовића из Косовске Витине, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију. Истовремено, ноћас је разбијено стакло и на аутомобилу ђакона из Ораховца.

Како наводе из Канцеларије за КиМ, Александар се у тренутку напада није налазио у свом дому, али је у дворишту куће била његова супруга Драгана, „када су ка њој полетеле каменице и псовке на албанском језику“.

„Срамотно је и недопустиво да у време када Срби на Косову и Метохији прослављају највећи хришћански празник Васкрс, буду мете екстремних Албанаца и да немају мира ни на црвено слово“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Истовремено, ноћас је разбијено стакло и на аутомобилу ђакона из Ораховца, који је јутрос пријавио инцидент, додаје се у саопштењу Канцеларије.

„Овакви напади перфидни су сценарио да се Срби који су остали да живе на простору Косова и Метохије натерају на збег, а они који размишљају о повратку, обесхрабре. Посебну тежину на читав случај баца чињеница да Србима на Космету није дозвољено ни омогућено да у миру обележе своје верске празнике“, истиче се.

У саопштењу се додаје да се „наши гробови прекопавају, цркве скрнаве, здравствене установе обијају“, те да су деца „мете напада екстремиста, као и читаве породице“.

„Ни за један од ових напада починиоци нису откривени, нити процесуирани и то говори да фразе о мирном суживоту, верској толеранцији и одрживом повратку које слушамо од стране политичара из Приштине, али и међународних представника, јесу само празне фразе које демантује реални живот“, закључује се у саопштењу.

Милена Максимовић