Kancelarija za KiM: Kamenovana srpska kuća u Vitini, razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca

Ораховац, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Ораховац, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Sinoć je, na drugi dan Vaskrsa, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Sinoć je, na drugi dan Vaskrsa, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Istovremeno, noćas je razbijeno staklo i na automobilu đakona iz Orahovca.

Kako navode iz Kancelarije za KiM, Aleksandar se u trenutku napada nije nalazio u svom domu, ali je u dvorištu kuće bila njegova supruga Dragana, „kada su ka njoj poletele kamenice i psovke na albanskom jeziku“.

„Sramotno je i nedopustivo da u vreme kada Srbi na Kosovu i Metohiji proslavljaju najveći hrišćanski praznik Vaskrs, budu mete ekstremnih Albanaca i da nemaju mira ni na crveno slovo“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Istovremeno, noćas je razbijeno staklo i na automobilu đakona iz Orahovca, koji je jutros prijavio incident, dodaje se u saopštenju Kancelarije.

„Ovakvi napadi perfidni su scenario da se Srbi koji su ostali da žive na prostoru Kosova i Metohije nateraju na zbeg, a oni koji razmišljaju o povratku, obeshrabre. Posebnu težinu na čitav slučaj baca činjenica da Srbima na Kosmetu nije dozvoljeno ni omogućeno da u miru obeleže svoje verske praznike“, ističe se.

U saopštenju se dodaje da se „naši grobovi prekopavaju, crkve skrnave, zdravstvene ustanove obijaju“, te da su deca „mete napada ekstremista, kao i čitave porodice“.

„Ni za jedan od ovih napada počinioci nisu otkriveni, niti procesuirani i to govori da fraze o mirnom suživotu, verskoj toleranciji i održivom povratku koje slušamo od strane političara iz Prištine, ali i međunarodnih predstavnika, jesu samo prazne fraze koje demantuje realni život“, zaključuje se u saopštenju.

Milena Maksimović