Коха: Косовска влада ће следеће године поднети тужбу за геноцид против Србије

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Влада Косова планира да покрене тужбу за геноцид против Србије пред Међународним судом правде, али не ове године.

Влада Косова планира да покрене тужбу за геноцид против Србије пред Међународним судом правде, али не ове године.

Розафа Кељменди, портпарол Владе Косова, у одговору за Коху, рекла је да се тврди да ће тужба бити поднета пре краја следеће године.

Према њеним речима, потребна је велика припрема.

„Пре почетка израде тужбе потребно је финализовати план рада који садржи многе техничке аспекте који су укључени у овај план. Када се процес израде овог плана заврши, израда тужбе може започети. Немамо тачан датум за подношење тужбе, али тврдимо да га не можемо поднети пре краја следеће године, с обзиром на то да је потребна велика припрема“, рекао је Кељменди.

Премијер Аљбин Курти изјавио је да је ово план у свом првом говору у Скупштини, након што је изабран за премијера пре месец дана.

Више стручњака страхује да Косово можда неће добити случај као први пут када је овај суд пресудио да проглашење независности није противно међународном праву.

Кељменди каже да је прерано говорити о могућим последицама пресуде која потенцијално не може да утврди да је на Косову постојао геноцид.

„Сматрамо да је на Косову било геноцида и покушаћемо то да докажемо. У овој фази није прикладно говорити о последицама такве могуће пресуде, јер је још увек у првој фази. Сада се бавимо питањем надлежности и унутрашњим и спољним анализама домаћих и међународних стручњака, које разматрамо у односу на могућности које Косово има да поднесе ову тужбу“, рекла је портпарол владе.

„Јер је овај процес изузетно сложен. Треба имати на уму да је једна од ствари која је веома важна у целом овом процесу огроман посао који се ради иза сцене, јер имамо посла са тужбом која се подноси директно против друге државе и захтева додатну бригу. Процес тужбе Србије за геноцид је дуг, сложен и врло осетљив процес, па ће као такав требати времена“.

Исти суд је утврдио да је убиство око 8.000 босанско-херцеговачких муслимана у Сребреници представљало геноцид. Према МСП-у, Србија то није спречила, али је речено да суду недостаје довољно доказа да ову земљу сматра одговорном за геноцид.

Извор: Коха, Коссев