Dan Goranaca, čestitke od Petkovića i Rakića

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i minister za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Goran Rakić čestitali su danas

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i minister za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Goran Rakić čestitali su danas svim žiteljima Gore, kao i svim Gorancima, Đurđevdan – Dan Goranaca i Dan Opštine Gora.

Petković je predsedniku Privremenog organa opštine Gora Neimu Sahtijariju čestitao praznik.

“Za stanovnike Gore Đurđevdan je dan ljubavi, prijateljstva, pomirenja, dan početka proleća i ispraćaja zime, ali pre svega, težnja da se svima pokaže ko su zaparavo Goranci – jedan mali, poseban narod, sa padina Šar planine, toplog srca, izraženog gostomprimstva, vredan, složan, sa neverovatno izraženim osećanjem za očuvanje tradicije. Iako su vas kroz vekove svojatali, pa se često činilo da ste svačiji i ničiji, ipak ste ostali svoji i posebni, toliko da ne zaboravljate da obeležite Đurđevdan i da proslavite Bajram i Kurban Bajram”, navodi se u čestitiki Petkovića.

Dodaje se da kao što brižljivo čuva svoj jezik, običaje i kulturu, svoje korene, ostatke pravoslavnih crkava i grobalja, “narod Gore pokazao je mnog puta do sada i nepokolebljivu privrženost svojoj državi Srbiji”.

“Ta odanost Gorance je često skupo koštala, kao što se desilo i u pogromu 1999. godine, što srpski narod pamti sa poštovanjem i pijetetom”, napominje Petković.

Vlada Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i ja lično spremni smo da uvek pružimo svu potrebnu pomoć i podršku za razvoj vaše opštine i stvaranje uslova za bolji život svih Goranaca, ističe Petković

Čestitke Gorancima uputio je i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić.

”Želim vam da Dan Goranaca, praznik koji je simbol goranskog okupljanja, u ovim okolnostima proslavite u porodičnom okruženju. Radićemo na tome da uslovi za život Goranaca i njihova prava budu veća jer je to način da zajednički koračamo putem koji vodi u kvalitetniji život”, navodi Rakić.

Istrajni u namerama koje imamo iskreno verujem da za Gorance predstoje bolji dani, dodao je minister za zajednice i povratak.

“Uprkos teškim vremenima pokazali ste da ponosni možete da opstanete i ostanete na svojim ognjištima što je za svako poštovanje”, stoji u čestitki ministra Rakića.

M.M.