Srpska lista i Kancelarija za KiM osuđuju najavu instaliranja hrvatskog vojnog kampa na Kosovu

Posle izjave ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Grlić Radmana, da će Hrvatska instalirati vojni kamp na Kosovu,

Posle izjave ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordana Grlić Radmana, da će Hrvatska instalirati vojni kamp na Kosovu, iz Kancelarije za KiM su poručili da je to najotvorenija pretnja miru i stabilnosti u regionu, ali i , kako se navodi u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, Srbima koji su ostali da žive na Kosovu.

„Reč je o direktnom kršenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer je raspoređivanje vojnika na teritoriji Kosova i Metohije moguće samo u skladu sa ovim dokumentom i ničiji snovi o vojnim okupacijama ne mogu to poništiti. Očekujemo jasnu i nedvosmislenu reakciju zvaničnika Evropske unije i Brisela, koji mora stati na put ovakvom zveckanju oružjem, koje dolazi od zemlje koja je članica EU“, navodi Petković uz tvrdnju da se, kako je rekao, radi o provokaciji Hrvatske na račun Srbije.

„Srbija neće na provokacije odgovarati jezikom provokacija, ali neka svima bude jasno da neće ni blagonaklono gledati na ovakve pretnje koje unose nemir u živote Srba koji su već jednom iskusili „Pogrome“ i „Oluje“. Zato, neka se niko ne zavarava da će bilo kome biti dozvoljeno da svoje militantne snove ostvaruje preko leđa srpskog naroda. To se neće dogoditi“, zaključuje se u saopštenju.

I gradonačelnici deset opština sa srpskom većinom su izrazili protivljenje postavljanju kampa hrvatske vojske.

„Najava da će na Kosovu i Metohiji biti građena vojna baza hrvatske vojske kod Srba izaziva sećanja na pogrom, ali i akcije entičkog čišćenja Bljesak i Oluja, iza kojih su ostala spaljena srpska sela i gradovi, ubijeni i nestali Srbi. Zato još jednom izražavamo našu zabrinutost ali i oštro protivljenje izgradnji bilo kakve vojne baze jer to ne doprinosi miru i stabilnosti. Na ovim prostorima militarizacija je svima preko glave, i Srbima, i Albancima ali i svim ostalim građanima, jer je svima potrebna ekonomska perspektiva, radna mesta i jačanje demokratije… u tom smislu hrvatski ministar je trebao da najavi otvaranje fabrika a ne da zvecka oružjem“, navodi se u saopštenju gradonačelnika deset opština sa srpskom većinom.