Hrvatski vojni kamp na Kosovu, ima li razloga za strah?

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Istog dana, kada je opština Južna Mitrovica zvanično ustupila 191 hektar zemljišta za izgradnju kampa takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga

Istog dana, kada je opština Južna Mitrovica zvanično ustupila 191 hektar zemljišta za izgradnju kampa takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga, hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, prilikom posete Prištini, najavio je izgradnju kampa hrvatske vojske. Oba kampa kod Srba izazivaju strah.

Kamp takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga biće lociran na brdu Crnuša, odakle se sever Kosova vidi kao na dlanu. Gde će biti kamp hrvatskih vojnika, nije poznato, ali oba kampa, Srbe na Kosovu i Metohiji asociraju na “Bljesak” i “Oluju”, na jun 1999. godine i na to da Kosovu nedostaje preko 250, a Hrvatskoj preko 500 hiljada Srba.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić istakao je da najava o izgradnji kampa hrvatske vojske “kod Srba koji žive na Kosovu i Metohiji nije dobro prihvaćena”.

“Srbi jesu uznemireni zbog jedne takve informacije koja je juče došla, činjenicom da znamo kakav je položaj Srba u Hrvatskoj, kakav je bio proces povratka i šta se sve dešavalo. Kada neko najavi na taj način formiranje vojne baze od strane onih koji su ne tako davno sprovodili vojne akcije u kojima su najviše stradali pripadnici srpskog naroda, naravno da će prva pomisao na jednu takvu vest biti, da li nam se to spremaju nova “Oluja” i pogrom”, kazao je Jevtić.

Prema mišljenju glavnog i odgovornog urednika ATV-a Ljearta Hodže, ne treba da strahuju ni Srbi koji žive na Kosovu, a ni Republika Srbija.

“Hrvatska je član NATO-a, i ako bi se otvorio bilo kakav hrvatski kamp on bi funkcionisao u sklopu nekog većeg NATO plana, a ne nekog plana Republike Hrvatske, jer sumnjam da Hrvatska ima te kapacitet i svoje neke interese da ima kamp na Kosovu. Tako da, ako je to unutar neke veće NATO šeme, sumnjam da je to nešto van protokola ili nešto od čega bi ljudi trebalo strahovati”, ističe Hodža.

Hrvatski ministar nije objasnio koja je svrha uspostavljanja vojnog kampa, a izostala je i reakcija albanskih zvaničnika. Kancelarija za Kosovo i metohiju i 10 gradonačelnika opština sa srpskom većinom su osudili najavu Radmana i zatražili od Evropske unije da zaustavi zveckanje oružjem.

“Ako govorimo generalno o stabilnosti u regionu, svakako da i oni koji nam šalju takve poruke treba da se zapitaju šta im je krajnji cilj, da li je njihov interes stabilnost ili sve suprotno tome. Mislim da je veoma jasno da takva vrsta politike nije dobra, posebno u okolnostima u kojima se Srbi na Kosovu i Metohiji nalaze i mi ćemo se na svaki mogući način, institucionalno i demokratski, suprotstaviti jednoj takvoj inicijativi”, dodao je Jevtić.

Na otvaranje kampa hrvatske vojske na Kosovu reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Svi oni koji misle da će biti novih Oluja, novih pogroma i proterivanja življa, moja poruka i garancija je da se to neće desiti“, poručio je Vučić, i dodao:

„Mogli su da odbiju Kfor, ali su sa namerom doneli takvu odlkuku da bi dodatno unizili Srbiju. Primili smo poruku i razumeli“.

Na osnovu Rezolucije 1244 koja je još uvek na snazi, jedina oružana formacija na Kosovu su snage KFOR-a, međutim na najave izgradnje kampova takozvane kosovske i hrvatske vojske, za sada nema reakcije ni njihove komande, ni komande NATO-a.

Milena Maksimović