KOSTT narednih šest meseci plaća troškove struje na severu Kosova

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Poslanici kosovske skupštine usvojili su danas predlog da Operator sistema transmisije i tržišta električnom energijom (KOSTT) obezbedi sredstva

Poslanici kosovske skupštine usvojili su danas predlog da Operator sistema transmisije i tržišta električnom energijom (KOSTT) obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na severu Kosova, piše portal KoSSev.

Reč je o oko 11 miliona evra, koje će KOSTT opredeliti za plaćanje električne energije za opštine na severu Kosova, gde većinsko stanovništvo čine Srbi.

Odluka je doneta na osnovu predloga šefice parlamentarne grupe Samoopredeljenja, Mimoze Kusari Ljilje.

Ovaj predlog je prethodno usvojen od strane Odbora za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu, kako bi KOSTT umesto vlade preuzeo odgovornost za plaćanje troškova za struju u narednih šest meseci.

Poslanik Srpske liste Igor Simić, saopštio je pre glasanja da ova stranka neće podržati ovaj predlog.

Simić je zatražio da se licenciraju dve kompanije na severu Kosova, koje bi vršile distribuciju električne energije.

„O tome se razgovaralo u Briselu i postigli smo dogovor o osnivanju dve kompanije. Potrebno je licencirati ove dve kompanije, kako bi mogle normalno da rade. Pošto ove kompanije nisu uključene u tekst preporuke, onda Srpska lista to neće podržati“, rekao je Simić, prenosi Koha.

Kosovska ministarka ekonomije, Artane Rizvanoli, potvrdila je da je srpska firma „Elektrosever“ podnela zahtev za licenciranje i izrazila nadu da će on uskoro i biti odobren.

„Na kraju ovih šest meseci pokušaćemo da dođemo do trajnog, dugoročnog rešenja, do kojeg nažalost nismo uspeli da dođemo unazad 20 godina“, rekla je Rizvanoli.

Izvor: Koha ditore, Kossev