Kurti predstavio program Vlade: Priprema tužbe za ganocid i mogućnost reciprociteta Srbiji, sa dijalogom nema žurbe

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Prilikom predstavljanja programa Vlade, premijer Kosova Aljbin Kurti je, između ostalog, najavio pripremu “tužbe za genocid” protiv Srbije,

Prilikom predstavljanja programa Vlade, premijer Kosova Aljbin Kurti je, između ostalog, najavio pripremu “tužbe za genocid” protiv Srbije, ali i da će se pre dijaloga Beograda i Prištine voditi unutrašnji dijalog. Kako bi se vratile mere reciprociteta, mora se sagledati “izveštaj o prekršajima Srbije”, istakao je on.

Kurti je rekao da pre započinjanja sastanaka sa srpskom stranom, u okviru dijaloga, treba da postoji “unutrašnji dijalog sa opozicionim strankama”. Istakao je da će prvi sastanak sa predstavnicima iz Beograda biti održan u junu,

„Imaćemo radnu večeru sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove Žozepom Borljom 18. maja. Sastanak 11. maja se neće održati, jer se održavaju samo sastanci kada se svi dogovorimo i takav sastanak smo ostavili za jun. Pre tog datuma bićete obavešteni. Teme rasprave mogu se izneti samo kada se obe strane slože. Prvo će se održati unutrašnja diskusija sa opozicijom i svojevrsna radiografija stanja dijaloga u odnosu na Srbiju, u vezi sa dosadašnjim procesom i postignutim dogovorima“, rekao je Kurti na konferenciji za novinare nakon sastanka Vlade.

„Mi nismo vlada koja vodi dijalog sa Srbijom, a da nema dijaloga u skupštini“, rekao je on.

„Sastanak koji se održava u Briselu nije dijalog sa Srbijom. Biće šestoro lidera zemalja Zapadnog Balkana. U maju se ne očekuje sastanak, kao ni novo poglavlje dijaloga sa Srbijom. Pitanje upravljačkog programa imamo kao prioritet, o njemu takođe moramo razgovarati u Skupštini. Tokom maja sigurno ću održati sastanke sa liderima opozicionih partija“, dodao je Kurti.

Rekao je da je vlada koju vodi već započela rad na pripremi “tužbe za genocid protiv Srbije”.

„Vlada to duguje našoj istoriji otvorenih rana građana i našoj budućnosti koja zahteva pravednu državu. Jasno je ko je agresor, a ko žrtva“, rekao je.

Kurti je rekao da bi se za vraćanje mere reciprociteta prema Srbiji, morao pripremiti izveštaj o “prekršajima koje je počinila Srbija”.

„Čak i kada sam poslednji put bio premijer, prošla su dva meseca dok nismo uspostavili reciprocitet, i to postepeno. Ne želimo da iznenadimo međunarodne faktore, već da ih na vreme obavestimo i pripremimo“, izjavio je on.

Povodom nedostatka platforme za dijalog, Kurti je rekao da se „ne žuri“.

Milena Maksimović
Izvor: Koha