Novi-stari program Kurtijeve vlade, za srpsku zajednicu bez iznenađenja

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Аљбин Курти, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Iako se mera reciprociteta nije našla u novom programu Kurtijeve vlade, premijer Kosova nije propustio priliku da o njoj govori

Iako se mera reciprociteta nije našla u novom programu Kurtijeve vlade, premijer Kosova nije propustio priliku da o njoj govori prilikom predstavljanja istog. Ako se uzdamo u staru poslovicu “gde ima dima, ima i vatre”, Srbima se ne piše dobro. Uzdali se ili ne, tužba za navodni genocid Srbije na Kosovu je našla “počasno” mesto u novom programu, sa izmenam ili bez njih, za poznavaoce političkih prilika na Kosovu plan je šturo napisan i bez nekih iznenađenja.

Uvođenje mere reciprociteta Srbiji, na kojima je sadašnji premijer Aljbin Kurti gradio karijeru moćnog političara, a možda i dobio poverenje građana na izborima, kako kažu pojedini analtičari, u novom programu vlade se ne pominje. Direktor portala Demokracia.com i nekadašnji savetnik bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija, Ardian Arifaj, ističe da finalna verzija novog programa Kurtijeve vlade još uvek nije poznata.

“Važno je da se napomene da u delu koji se tiče regionalne saradnje, naročito u dijalogu sa Srbijom, uopšte se ne pominje ni reciprocitet, ni revizija dosadašnjih sporazuma, da se vidi koliko su oni implementirani i tako dalje. Sve to nedostaje u tom programu, samo se priča o tome da će biti dijaloga za normalizaciju odnosa, što je za sam proces dobro, jer se vidi da postoji spremnost da se nastavi sa dijalogom koji je već vođen”, ističe Arifaj.

Za Srbe na Kosovu i Metohiji ništa novo, ističe Ivan Nikolić iz nevladine organizacija “Komunikacija za razvoj društva”.

“Program je skoro identičan, a to što je nekim stvarima promenio redosled, možda uopšte ne znači da menja i prioritet. Generalno, stav njegove vlade i njegov stav je potpuno isti. Te njegove tvrdnje o nekoj dodatnoj analizi funkcionisanja i nekih loših stvari od strane Republike Srbije, samo na neki način ponovo šalju poruku srpskoj zajednici o tome da sadašnja kosovska vlada potpuno zanemaruje potrebe srpske zajednice i ne vidi ih kao bitne, a to je stvarno zabrinjavajuće“, izričit je Nikolić.

U novom program kosovske vlade ne pominju se ni obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, što je izazvalo razočarenje kod pojedinih opozicionih poslanika.

“Program Vlade više podseća na analizu administracije nego na program vlade. Razočarani smo što se u ovom programu prvi put SAD ne rangiraju kao strateški partner Kosova”, napisao je na fejsbuku poslanik Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj.

S druge strane, poznavaoci političkih prilika na Kosovu svesni su da se privrženost kosovskih političara Sjedinjenim Amerčkim Državama ne dovodi u pitanje.

“Ne postoji albanski političar, niti bilo koji budući premijer, predsednik… koji će okrenuti leđa američkoj administraciji. To što nije pomenuo Vašingtonski sporazum je neka trivijelna I tehnička stvar, ne okreću se leđa takvom sveznikuk to je jasno”, ističe Nikolić.

Po novom programu, kosovska vlada u dijalog ulazi s ciljem “dugoročne normalizacije bilateralnih odnosa”, a dijalog sa Beogradom se fokusira na “koristi građana od rezultata političkog dijaloga”.

“Nažalost u programu nema detalja ni o dijalogu, ni o drugim temama. Kako će to izgledati u praksi, koji će biti rokovi, nije objašnjeno. Nedostaje samo ono što su pričali tokom kampanje, da će tražiti reciprocitet, to je jedina novina”, rekao je Arifaj.

Iako premijer Kosova Aljbin Kurti tvrdi da je pre dijaloga sa Beogradom, neophodno odraditi međustranački dijalog, šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj je novu rundu pregovora u međuvremenu najavio, naglasivši da ona mora biti održana do kraja juna meseca.

Milena Maksimović