Ministri iz Prištine traže uklanjanje Visokih Dečana sa liste najugroženijih spomenika kulture u Evropi

Манастир Високи Дечани, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala i ministar kulture, omladine i sporta Hajlura Čeku zatražili su od organizacije „Europa Nostra“ da se manastir Visoki Dečani ukloni sa liste najugroženijih spomenika kulture u Evropi. Iz ove organizacije za RTS navode da će na pismo odgovoriti kada ga budu dobili, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističe da „niko nema pravo da ugrožava Dečane“.

Manastir Visoki Dečani uvršten je od strane organizacije „Europa nostra“ na listu jednog od sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu. Upravni Savet Europa Nostra naveo je da su Visoki Dečani jedini spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom, te da je reč o spomeniku ogromne istorijske i kulturne važnosti za Evropu i svet.

U zajedničkom pismu Gervale i Čekua upućenom izvršnom direktoru „Europe Nostre“ navodi se da je odluka da se manastir Visoki Dečani uvrsti u sedam najugroženijih spomenika u Evropi nepravedna i donesena pod političkim uticajem.

Kako se navodi, nadležni iz organizacije „Europa Nostra“ nisu posetili Kosovo i konsultovali se sa zainteresovanim stranama.

„Manastir Dečani i sve pravoslavne crkve na Kosovu uživaju najviši nivo bezbednosti. Ovim pismom pozivamo orgnizaciju Europa Nostra da poseti Kosovo i vidi spomenike izbliza, razgovara sa stanovnicima tog područja, sveštenstvom manastira, organizacijama civilnog društva, profesionalcima, bezbednosnim i međunarodnim organizacijama koje deluju na Kosovu, zvaničnicima i svima ostalim“, navodi se u zajedničkom pismu, prenosi portal KosovaPress.

Takođe, u pismu se ističe da se „šteta naneta ugledu Kosova ovom neutemeljenom odlukom mora nadoknaditi bez odlaganja“.

Iz organizacije „Evropa nostra“ za RTS kažu da će na pismo odgovoriti kada ga budu dobili, te da su o sadržaju istog obavešteni putem medija.

„Kao što je već naznačeno predsednici Osmani i premijeru Kurtiju, u dva pisma koja su im upućena 6. aprila 2021. godine, odnosno 19. aprila 2021. godine, delegacija sastavljena od stručnjaka iz ‘Evropa nostre’ i našeg evropskog partnera, Instituta investicione banke, planira da poseti Kosovo čim epidemiološka situacija to omogući“, navodi se u dopisu organizacije, prenosi RTS.

Ne znam koji je spomenik ugroženiji od manastira Visoki Dečani, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da manastir pripada srpskoj i svetskoj kulturnoj baštini i da će uvek imati podršku drzave.

„Za nas je važno da manastir pripada srpskoj istoriji i srpskoj baštini, ali i svetskoj. Pripada svima i niko nema pravo da ugožava Dečane“, rekao je Vučić.

Reagovao je i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković koji je istakao da će Srbija iskoristiti sve diplomatske i pravne mehanizme da zaštiti manastir Visoki Dečani.

S druge strane, gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj zatražio je od kosovske vlade na čijem je čelu Aljbin Kurti da bude hrabra u pogledu izgradnje puta Dečani-Plav, prenosi Zeri. Isto je na jučerašnjoj sednici skupštine zatražio i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

Podsetimo, kosovski premijer Avdulah Hoti i gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj dogovorili su se avgusta meseca 2020. godine na sastanku u Prištini da se obustave radovi na izgradnji regionalnog puta R-108 koji prolazi kroz deo zaštićene zone u blizini manastira Visoki Dečani.

Jedno do rešenja za ovaj problem bilo bi izgradnja zaobilaznice oko manastirske zone, u skladu sa ranijom odlukom kosovske vlade iz 2014. godine.

Zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila prilikom izgradnje puta, moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. veka i manastirskim objektima, saopšteno je tada iz Eparhije raško-prizrenske.

Takođe, ovaj manastir se bori i sa uzurpacijom imovine. Maja 2016., nakon 16 godina spora oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je odluku o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje. Odluka Ustavnog suda i dalje nije primenjena.

Na ove probleme podseća se i u najnovijem, 23. po redu, izveštaju Stejt Departmenta o verskim slobodama.

Milena Maksimović