Sunjog: Žao mi je što nije sprovedena odluka o povraćaju zemljišta Visokim Dečanima

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog je izrazio žaljenje zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova o povraćaju 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani. Sunjog je svoju reakciju objavio na tviteru.

„Žao mi je što se pet godina otkako je Ustavni sud doneo odluku o zemljišnom sporu u Dečanima, presuda još uvek ne sprovodi. Kosovo može da napreduje samo podržavajući vladavinu prava, kao osnovni princip demokratije“, napisao je Sunjog.

Reagovao je, takođe na tviteru, i iguman Visokih Dečana, arhimandrit Sava Janjić.

“Šef kancelarije EU na Kosovu izrazio je žaljenje što od 2016. godine kosovske institucije nisu sprovele odluku o zemljištu manastira Dečani, koja priznaje našu imovinu. Naša crkva očekuje da međunarodna zajednica zaštiti naša prava, kao što je nedavno rekao vladika Teodosije”, piše na tviter nalogu Oca Save.

Iako su sprovođenje odluke Ustavnog suda, od 2016. godine do danas, zatražile i zemlje Kvinte i posebno Sjedinjene Američke Države, kosovske institucije do sada nisu zemlju upisale kao manastirsko vlasništvo, tj. kao vlasništvo Srpske pravoslavne crkve.

Inače, još uvek traje polemika o izveštaju organizacije „Evropa nostra“ koja je ovaj manastir koji je pod zaštitom UNESKO-a svrstala među sedam najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi. Juče su ministarka spoljnih poslova i ministar kulture Vlade Kosova poslali pismo „Evropi nostri“, tražeći da se manastir skine sa te liste. Pre mesec dana, izveštaj su negirali i predsednica i premijer Kosova, Vjosa Osmani i Aljbin Kurti.

Izveštaj slične sadržine je objavio i američki Stejtdepartment, ali na njega nije bilo reakcija među kosovskim zvaničnicima.

Anđelka Ćup