Gazeta Ekspres: KBS ne sme na sever Kosova bez odobrenja NATO-a

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Posle izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će preispitati, kako je rekao štetan sporazum između bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija i NATO-a, zvaničnik Alijanse je za prištinsku Gazeta Ekspres izjavio: Kosovske bezbednosne snage ne mogu da idu na sever Kosova bez prethodnog odobrenja komandanta Kfora.

„Prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine, KBS ne može da se kreće severnim delom Kosova bez prethodnog odobrenja komandanta Kfora. Za NATO je ‘Briselski sporazum 2013’ razmena pisama između bivšeg generalnog sekretara NATO Andreasa Foga Rasmusena i Hašima Tačija“, rekao je zvaničnik NATO alijanse, prenosi Gazeta Ekspres i dodao:

„Tokom nedavne posete gospodina Kurtija, generalni sekretar NATO Stoltenberg naglasio je da je posvećenost NATO stabilnosti na čitavom Zapadnom Balkanu nepokolebljiva. Ponovio je da je Misija KFOR, koju predvodi NATO, usredsređena na svakodnevnu primenu svog mandata koji proističe iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, naime da se obezbedi bezbedno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice na Kosovu“, piše prištinski portal, prenoseći Stoltenbergovu podršku procesu dijaloga između Beograda i Prištine.

A.Ć.
Izvor: Gazeta Ekspres