Počeo Sabor SPC

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

U Hramu Svetog Save u Beogradu počela je liturgija koja prethodi redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, prvog kojem će predsedavati patrijarh Porfirije nakon ustoličenja u februaru ove godine, javlja RTS.

Stanje na KiM i bezbednost srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini stalna je tema Sabora SPC, a današnja sednica će biti održana samo dva dana nakon što su privremene prištinske vlasti od Uneska tražile da se četiri spomenika srpske kulture na KiM, koja se nalaze na listi svetske kulturne baštine izostavi iz kategorije „u opasnosti“.

Reč je o manastiru Visoki Dečani, Pećkoj patrijaršiji, manastiru Gračanica i crkvi Svete Petke u Prizrenu.

Za očekivati je da će se arhijereji SPC osvrnuti i na ovaj zahtev Prištine i zauzeti crkveni stav.

Ranije planirano uvođenje Porfirija u tron patrijarha u Pećkoj patrijaršiji na ovom Saboru odloženo je iz epidemijskih razloga.

Liturgiju služi patrijarh Porfirije sa arhijerejima.

Sabor SPC održava se nakon jednogodišnje pauze zbog epidemije koronavirusa, a ovo će biti drugi put da se održava u Hramu Svetog Save.

Očekuje se da će glavne teme ovog najvišeg zakonodavnog crkvenog tela biti izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i crnogorsko-primorskog, kao i episkopa valjevskog.

Mesto mitropolita u Zagrebu ostalo je upražnjeno izborom Porfirija za patrijarha, dok je Mitropolija crnogorsko-primorska ostala bez mitropolita smrću Amfilohija, kao i eparhija valjevevska nakon smrti svog episkopa.

Tema Sabora će svakako biti i Temeljni ugovor o zaštiti SPC u Crnoj Gori, koji će, kako je najavljeno, potpisati patrijarh Porfirije i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Ovim ugovorom bi trebalo da se stavi tačka na nesporazume po pitanju odnosa crnogorske države prema SPC i zaštiti njene imovine u Crnoj Gori.

Izvor: RTS