Petković: Što više Kurti piše, više je napada na srpske crkve

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da plan „Kulti“, koji je pokrenula kosovska policija u cilju zaštite imovine SPC, predstavlja “bacanje u oči prašine međunarodnoj zajednici”.

„Što više Kurti piše, sa druge strane imamo više napada. Što više kosovska policija čuva, sa druge strane ima više incidenata na naše hramove, crkve i manastire”, rekao je Petković za TV Pink, a saopšteno je na sajtu Kancelarije za KiM.

Prema njegovim rečima, “oni koji su palili, rušili i uništavali srpsko kulturno blago, crkve i manastire na prostoru KiM, ne mogu sada da ih čuvaju i da se brinu o njima”.

Istakao je da je Kfor taj koji mora da ima punu odgovornost za zaštitu srpskih crkava i manastira, jer kako je kazao, “kosovska policija nije u stanju to da radi”.

„Dok se baca ta prašina u oči od strane Aljbina Kurtija međunarodnoj zajednici, mi imamo pojačan broj napada. Gotovo svake nedelje neka crkva ili manastir su napadnuti od strane albanskih ekstremista“, rekao je Petković.

M.M.