Kurti nakon sastanka sa Palmerom i Lajčakom: Neophodna saradnja EU i SAD u dijalogu

Мирослав Лајчак, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Neophodna je saradnja Evropske unije i SAD u dijalogu, izjavio je kosovski premijer Aljbin Kurti nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom američkog sekretara za Zapadni Balkanu Metju Palmerom. Kosovska predsednica Vjosa Osmani istakla je da dijalog treba da bude završen uzajamnim priznanjem.

Kurti je istakao da dijalog treba da bude pošten, principijelan, u službi naroda, mira i sveukupne bezbednosti. Istakao je da je važno što je ovaj sastanak održan uoči nastavka dijaloga u Briselu.

Prethodno su se Palmer i Lajčak sastali sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, koja je nakon sastanka izjavila da proces dijaloga u Briselu treba da bude završen „uzajamnim priznanjem Kosova i Srbije“.

Osmani je istakla da je potraga za nestalima prioritet u procesu dijaloga.

„Očekujemo da će se proces završiti uzajamnim prizanjem, uz poštovanje principa i da će proces biti u potpunosti sprovodiv“, rekla je Osmani.

Specijalni izaslanik američkog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao je nakon posete Američke privredne komore na Kosovu da je sporazum između Kosova i Srbije neophodan za privlačenje američkih investicija, prenosi Kosova Press.

M.M.
Izvor: Kosova Press, Ekonomia onlajn