Patrijarh traži odlaganje usvajanja Zakona o kulturnom nasleđu

фото: twitter/Сава Јањић

Patrijarh srpski Porfirije uputio je ministarki kulture Maji Gojković dopis u kome je predložio da se odloži usvajanje Zakona o kulturnom nasleđu, zbog kako je navedeno, manjkavosti određenih članova Nacrta ovog zakona. Iz Ministarstva kulture i informisanja saopšteno je da su prihvaćene sugestije i predozi SPC.

Patrijarh Porfirije podseća da je “Srpska pravoslavna crkva najveći pojedinačni vlasnik duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa u Republici Srbiji, ali da nažalost nije bila uključena u proces izrade veoma važnog Zakona o kulturnom nasleđu, koji zadire i u njeno unutrašnje funkcionisanje”.

Iz tog razloga, iz Srpske pravoslavne crkve ukazuju na “manjkavost određenih članova Nacrta ovog zakona, a znajući da je zajednički cilj očuvanje kulturnog nasleđa”, pa je patrijarh Porfirije ministarki kulture Maji Gojković predložio da njegovo usvajanje odloži do daljeg.

Između ostalog, poglavar Srpske pravoslavne crkve je ukazao da se u šest članova nacrta ovog zakona pominje Autonomna pokrajina Vojvodina, a ni u jednom članu Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, gde je kako se navodi, “kulturno nasleđe najugroženije i, gotovo svakodnevno, izloženo napadima i devastiranju”.

U saopštenju se dodaje da je patrijarh, s tim u vezi, “ukazao na mogućnost nedobronamernih zaključaka da je izostavljanjem južne srpske pokrajine iz teksta ovog krovnog zakona, pokrajina isključena iz sistema državne brige, što svakako nije slučaj i može da umanji značaj ogromnih napora koje država čini u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji”.

Ukazao je članom 102 odnosnog Nacrta zakona, “Srpskoj pravoslavnoj crkvi, de facto, ukinuto pravo da kulturno nasleđe čiji je vlasnik koristi za sopstvenu misiju, za koju su ta kulturna dobra vekovima i stvarana”.

“Pravni stručnjaci su Svetejšem ukazali da bi striktnom primenom ovog člana, Crkva od vlasnika, bila svedena na korisnika, kojoj bi posle osam vekova bila uskraćena osnovna vlasnička prava koja su svetinja u svim demokratski uređenim društvima i državama. Izmenama i dopunama predloženog Nacrta, zakon neće biti u suprotnosti sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, što je sada nesumnjivo slučaj”, navodi se u saopštenju.

Patrijarh Porfirije smatra da usvajanje ovakvog zakona “ne bi doprinelo zajedničkoj dvodecenijskoj intenzivnoj borbi Srpske pravoslavne crkve i države da svoje kulturno nasleđe na prostoru Kosova i Metohije sačuvaju u svom okrilju, kao i u ustavnom i sistemu zaštite kulturnih dobara Republike Srbije”.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obavestila je danas njegovu Svetost Patrijarha srpskog Porfirija da su na radnom sastanku prihvaćene sugestije i predlozi koje je Srpska pravoslavna crkva uputila na Nacrt zakona o kulturnom nasleđu, a u cilju poboljšanja i unapređenja teksta Nacrta zakona.

Gojković je u pismu patrijarhu naglasila da se tekst na koji su dostavljene primedbe i sugestije ne nalazi u fazi Predloga zakona, te time ni u postupku usvajanja pred Vladom Republike Srbije, niti pred Narodnom skupštinom.

Potpredsednica Vlade je ukazala da je Radna grupa u okviru Ministarstva kulture i informisanja tek sada, nakon održane četiri panel diskusije u okviru javne rasprave, koja je trajala od 6. do 28. maja, u fazi razmatranja brojnih predloga od strane šire javnosti, a u cilju poboljšanja teksta budućeg Predloga zakona.

Gojković je navela da je zajednički cilj očuvanje kulturnog nasleđa, “a posebna pažnja i zajednički trud i zalaganje usmereni su na zaštitu kulturnog nasleđa koje se nalazi na teritoriji naše Autonomne pokrajine Kosova i Metohije, koje je svakodnevno izloženo napadima i uništavanju”.

Milena Maksimović