Lajčak: Vašingtonski sporazum nije validan, samo evropski dijalog ima međunarodni legitimitet

Мирослав Лајчак, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Lideri Srbije i Kosova trebalo bi da se sastanu kako bi ponovo pokrenuli dijalog uz posredovanje Evropske unije, da bi se normalizovao odnos između obe strane i uputio ih ka članstvu u Evropsku uniju, izjavio je za Euronews visoki predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Bivši slovački ministar spoljnih poslova rekao je da je određen datum za sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i srpskog predsednika Aleksandra Vučića. Takođe je dodao da će datum uskoro objaviti predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žosep Borelj,

Lajčak je naglasio nakon posete Prištini i uoči posete Beogradu da je dijalog uz posredovanje Evropske unije jedini put ka članstvu u Evropskoj uniji za obe strane.

“Razgovori su započeli pre deceniju, ali su zastali poslednjih godina. Ne postoji način da se zaobiđe dijalog i za Srbiju i za Kosovo. Njihov evropski put prolazi kroz dijalog. To je bitno. Gospodin Kurti to zna, gospodin Vučić to zna”, naglasio je Lajčak.

Komentarišući najavu prištinskih zvaničnika da će podneti tužbu protiv Srbije za navodni genocid, Lajčak je odgovorio da su to samo izjave za javnost, ali da je najvažniji zvaničan stav koji će biti predstavljen na sastanku.

„Stalno ponavljamo našim partnerima da je i njihova odgovornost da stvore atmosferu koja je pogodna u procesu pozitivnog dijaloga i da se uzdrže od jednostranih akcija ili izjava koje imaju tendenciju da pogoršaju neprijateljstvo”, dodao je Lajčak.

Kada su prošle godine uz posredovanje tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši kosovski premijer Avdulah Hoti potpisali Vašingtonski sporazum, iznenadili su evropske pregovarače.

„Oni ne predstavljaju sporazum. Međunarodni legitimitet ima samo dijalog koji vodi Evropska unija“, zaključio je Miroslav Lajčak

Ana Marković