Ardian Arifaj: Još nismo videli platformu sa kojom nova vlada ide u Brisel

Ардиан Арифај, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Bivši savetnik Hašima Tačija i direktor portala Demokracia.com Ardian Arifaj izjavio je da je veoma optimistično očekivati da se u toku ove godine postigne određeni sporazum kada su Priština i Beograd u pitanju, kao i da se aktuelna vlada ne može pohvaliti transparentnošću. „Još nismo videli koja je ta platforma sa kojom će oni ići u Brisel, koje će biti teme, koje će biti crvene linije za Kosovo. Previše malo znamo o tome šta će ova vlada da radi“, ističe Arifaj.

„Zapravo, nema tu previše nešto novo. Kao prvo, teme su iste, ne samo od vremena kada je Tači bio premijer, nego iste su teme još od Beča, da se ne vraćam dalje u prošlost. Veton Suroi, Bljerim Šalja i drugi, koji su bili deo procesa i ranije, sada su isto deo dijaloga i rade sa Vladom premijera Kurtija na dijalogu. Manje-više možemo da očekujemo iste teme, istu dinamiku i istu pripremu“, kazao je Arifaj.

Pregovarački tim Hašima Tačija je bio optuživan za netransparentnost od strane tadašnje opozicije, a sadašnje aktuelne vlade. Arifaj misli drugačije.

„Zapravo, svi sporazumi koji su postignuti tada, bili su u javnosti, svi su na internet stranicama Vlade Kosova, i dan danas su tu. Po povratku iz Brisela, ta vlada je izveštavala u Skupštini Kosova o toj rundi dijaloga, i oni su pokušali da budu transparentni toliko koliko su mogli. Nažalost, sadašnja vlada je još manje transparentna, naročito kada je dijalog u pitanju. Slušamo o tome da se pripremaju, ali još nismo videli koja je ta platforma sa kojom će oni ići u Brisel sada sredinom meseca, koje će biti teme, koje će biti crvene linije za Kosovo, dakle, previše malo znamo o tome šta će ova vlada da radi“, dodao je Arifaj.

Iako se sporazumi potpisani u Briselu zovu tehnički, za Arifaja su oni politički, a to je je ujedno i razlog zašto sve poptisano nije i implementirano.

„Politika je bila jedan od glavnih razloga zašto se sporo ide sa implementacijom tih sporazuma. Sada se opet traži da se svi ti sporazumi implementiraju u celosti. To bi bio znak poverenja između dve strane, i onda bi trebalo da se ide na druge sporazume. Glavni razlog je politika. Na Kosovu se promenilo nekoliko Vlada od tada i sve se to odrazilo, ne samo na dijalog, nego i na sve političke razlike na Kosovu, ali vidimo da postoji volja da se ti sporazumi sprovedu. To je važno, da su svi saglasni da mora da se sprovedu sporazumi, ali to ide sporije nego što bismo mi svi hteli“, smatra Arifaj.

On je mišljenja da, iako ima pritisaka da se sa dijalogom počne, neće insistirati na postizanju sporazuma.

„Najviše zbog toga što ni međunarodna zajednica, naročito zemlje KVINTE, još nisu saglasne u tome kako će izgledati taj finalni tekst tog finalnog sporazuma između Kosova i Srbije“.

Milena Maksimović