Kancelarija za KiM: Priština odbija da otvori arhive OVK i pretragu lokacija nestalih Srba na KiM

“Umesto da uoči nastavka dijaloga u Briselu, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti pokaže minimum spremnosti za rešavanje otvorenih pitanja od zajedničkog interesa, on nastavlja sa zapaljivim izjavama i optužbama na račun zvaničnog Beograda”, saopštila je kancelarija za Kosovo i Metohiju, povodom izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija “da zločine na Kosovu nisu počinili pojedinci, već srpska država”.

U saopštenju se ističe da je za Beograd od ključne važnosti da se reši pitanje nestalih i to pitanje neće se tretirati kroz dnevno političku prizmu.

“Od tog pitanja ne bežimo i na tom pitanju insistiramo prilikom svakog razgovora u Briselu. Više puta smo nedvosmisleno isticali da smo spremni da otvorimo sve arhive i da pretražimo sve lokacije za koje u Prištini postoji sumnja da se na njima nalaze posmrtni ostaci nestalih Albanaca. Istovremeno, očekujemo i konkretnu saradnju Prištine po tom pitanju”, piše u saopštenju Kancelarije za KiM.

U daljem saopštenju se dodaje da Priština dosledno odbija i svaki pomen da otvori arhive OVK ili da srpskim stručnim timovima dozvoli da pretraže lokacije na Kosovu i Metohiji, za koje srpski tim ima veoma jasne indicije da skrivaju tela Srba nestalih tokom sukoba.

“Beograd je do sada preduzeo više značajnih koraka kada je pretraga potencijalnih lokacija u pitanju. Jedna od takvih su i nedavna iskopavanja na lokalitetu Kiževak. Nažalost, sa druge strane uporno izostaje i minimalna civilizacijska spremnost da se to isto učini”, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije izražavaju žaljenje što prištinska strana odbija i svaku mogućnost saradnje po ovom pitanju i pitanje nestalih tretira isključivo kroz obračun sa zvaničnim Beogradom.

“Mi se na takav način nećemo odnositi ni prema jednoj žrtvi, bez obzira na etničku pripadnost. Pitanje nestalih nije, niti sme biti tema za dnevno političke obračune ili nadgornjavanja. Potraga za nestalima je naša obaveza prema prošlosti, ali i prema budućnosti, našoj deci, miru, kompormisu i napretku”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju koju je potpisao direktor Petar Petković.

Ana Marković