Ambasada SAD: Bajden uredbom odgovara na pretnje stabilnosti u regionu

Амбасада САД у Приштини, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Uredbom kojom se proširuje opseg vanrednih mera u vezi sa regionom Zapadnog Balkana koju je juče poptisao američki predsednik Džo Bajden izražava se zabrinutost zbog nepoštovanja vladavine zakona u ovom regionu, saopštila je ambasada SAD na Kosovu.

“Korupcija šteti spoljnoj politici, nacionalnoj bezbednosti i ekonomskom zdravlju Sjedinjenih Država, naših partnera i naših saveznika. Juče je predsednik Džo Bajden potpisao novi izvršni nalog kojim se modernizuje režim sankcija Zapadnom Balkanu i kojim se izražava zabrinutost u pogledu vladavine zakona. Nalog pruža nova sredstva za odgovor na najozbiljnije pretnje stabilnosti u regionu – korupciju, akcije koje podrivaju demokratsko upravljanje i ozbiljno kršenje ljudskih prava”, navodi se u saopštenju američke ambasade na Fejsbuku.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden potpisao je juče uredbu kojom se proširuje opseg vanrednih mera u vezi sa regionom Zapadnog Balkana, proglašenih odlukom iz 2001. godine, kao i kriterijumi za uvođenje američkih sankcija, a sve to u cilju rešavanja izazova kao što su korupcija i drugi potezi kojima se opstruišu ključne institucije i međunarodni sporazumi.

Milena Maksimović