U Hramu Hrista Spasa posle 23 godine obeležena hramovna slava

фото: Радио Ким

Posle 23 godine, u nedovršenom Hramu Hrista Spasa je obeležena hramovna slava Vaznesenje Gospodnje i služena liturgija. Liturgiju je, uz prisustvo desetak vernika, služio Episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje prištinskog paroha Staniše Arsića i eparhijskog sekretara Saše Mitrovića.

“Ovaj hram u Prištini treba da bude hram svih nas, da nas objedinjuje i sabira ovde u miru, ljubavi i slozi, da ovde, sa ovog mesta šaljemo poruku ljubavi i mira prema svima, bez obzira ko su ti ljudi i kakve namere imali. Služenjem danas u ovom hramu mi svedočimo ko smo, ko smo bili i šta treba da budemo u budućnosti. Svedočimo da se nikada nećemo odreći naših svetinja i da one nama pripadaju i da su zalog našeg večnog života. Iako sabrani danas u malom broju, mi smo seme za neke buduće hrišćane i neka bolja vremena kada će ovaj hram biti završen i ispunjen vernicima“, besedio je vladika Teodosije.

Domaćica slave je bila Đurđa Drmončić koja i danas živi u Prištini.

Hram Hrista Spasa je građen devedesetih godina prošlog veka, još uvek je nedovršen jer su prištinske vlasti zabranile radove na njenu. Sagrađen je u samom centru Prištine i nalazi se u blizini univerzitetskog kampusa. Studenti Albanci su nekoliko puta protestovali, zahtevajući da se hram sruši jer se, kako su navodili, nalazi na zemljištu koje je vlasništvo univerziteta, ali i da je politička građevina jer je izgrađena za vreme Slobodana Miloševića. Kosovski apelacioni sud je još 2017. godine, na tužbu studentske organizacije koja je predvodila proteste, doneo odluku da zemljište na kome se crkva nalazi pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ali i pored toga, na crkvi je lokalna administracija zabranila dalju gradnju.

Crkva je je jedno vreme služila kao javni toalet, kao smeštaj za beskućnike i narkomane, a u njoj su snimani i neprikladni spotovi albanske pevačice Ele Istrefi.