Petković: Priština zabranila Dariji Kisić Tepavčević ulazak na KiM

Prištinske vlasti zabranile su sinoć ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariji Kisić Tepavčević da poseti Kosovo i Metohiju, “iako je najava za posetu poslata na vreme i u skladu sa svim procedurama”, saopštila je Kancelarija za KiM.

Kako se navodi, prof. dr Kisić Tepavčević je u sklopu svojih redovnih aktivnosti trebalo da danas i sutra, kao profesor Medicinskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na Katedri za epidemiologiju, održi ispit studentima treće godine. Naglašeno je da je profesorka Kisić-Tepavčević dolazak na Kosovo i Metohiju najavila u svojstvu profesora, a ne u svojstvu ministra, te da su vlasti u Prištini sinoć “bez ikakvog obrazloženja ili razloga, preko prištinskog oficira za vezu, odbile da prof. Kisić-Tepavčević dozvole sutrašnju posetu, kojoj Priština na ovaj način brutalno sprečava odlazak na posao”.

Dodaje se da je istovremeno, bez obrazloženja odbijena i molba grupe od 39 hodočasnika iz centralne Srbije, koji su, kako je saopšteno, za predstojeći vikend želeli da obiđu više svetinja na Kosovu i Metohiji.

“Po sredi je nastavak brutalnog kršenja postignutih sporazuma o slobodi kretanja i sporazuma o posetama dogovorenih i potpisanih u Briselu između Beograda i Prištine. Skandaloznom politikom zabrana i barijera Priština po ko zna koji put demonstrira svoje anticivilizacijsko opredeljenje i jasno stavlja do znanja da se protivi svemu srpskom”, navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije navode da prištinski političari na čelu sa Aljbinom Kurtijem “nemaju valjanu argumentaciju sa kojom bi došli za pregovarački sto u Briselu sledeće nedelje, pa se sada služe ovakvim potezima koji direktno potkopavaju dijalog”.

“Evropska unija kao garant potpisanih sporazuma i posrednik u dijalogu ne sme ostati nema na ovakve jednostrane poteze Prištine i očekujem njihovu jasnu reakciju”, zaključuju u saopštenju.

Milena Maksimović