U Gračanici promocija knjige „Bogorodica Ljeviška u pesmama“

U čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture Gračanica biće održana promocija knjige „Bogorodica Ljeviška u pesmama“ u utorak 15. juna sa početkom u 19 časova. Promociju su priredile Radmila Knežević i Lela Marković, a na promociji učestvuju Snežana Baščarević, Žarko Milenković, Radmila Knežević, Srećko Simić, Radinko Kurlanović, Velimir Lule Kasalica i vokalni solista Miljana Slavić, saopšteno je iz Doma kulture u Gračanici.

Bogorodica Ljeviška u Prizrenu, zadužbina je kralja Stefana Uroša II Milutina Nemanjića (1306 – 1307), zenica oka našeg, sa ostalim prizrenskim svetinjama je vekovima čuvala pravoslavnu veru, srpski nacionalni identitet i istorijsko pamćenje. Njeni zidovi su upili boju fresaka, vekove i istoriju, naše molitve, našu nadu i ljubav.

„Nas dve, Prizrenke, odlučile smo da ne damo svetinju onako kako to najbolje umemo – poezijom. Uz Božju pomoć i blagoslov starešine crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, jereja Đorđa Stefanovića, započele smo rad na prikupljanju pesama koje su joj posvećene, kako bismo ih sačuvale za budućnost i kako bi se knjigom pomogla njena obnova. Malo se crkava može pohvaliti brojem pesnika koje je inspirisala i koji su joj, za večnost, posvetili svoje stihove“, navedeno je u saopštenju.

Radmila Knežević je rođena 19. septembra 1971. godine u umetničkoj porodici Stojković, u starom delu Prizrena, Potkaljaji. Bavi se pisanjem i glumom.

Lela Marković je rođena 3. marta 1971. godine u Prizrenu u porodici prosvetnih radnika. Bavi se poezijom i prozom za decu i odrasle.

Prenos uživo možete pratiti na fejsbuk stranici Dom kulture Gračanica.