Konjufca: Dosadašnji dijalog sa Beogradom je bio pogrešan

Глаук Коњуфца, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Dan uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, predsednik skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je da je “dosadašnji dijalog koji su vodile prethodne vlasti bio pogrešan, a da nova vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem ima novi koncept kojim će voditi buduće pregovore”, preneli su mediji na albanskom.

Konjufca je rekao da se u Briselu neće voditi isti dijalog, koji su prethodnih godina vodile prethodne vlade.

“Dijalog u Briselu se ne može voditi tako što će se samo sastati predstavnici Kosova i Srbije. Politička opcija koja je pobedila na februarskim izborima, jasno je objasnila javnosti da je dosadašnji dijalog sa Srbijom bio pogrešan, jer se uglavnom bavio domaćim pitanjima i koji je naneo Kosovu veliku štetu, posebno na polju pravosuđa. Pravosuđe u Mitrovici je podeljeno na dva suda. Obećanje premijera Kurtija je da se takve stvari više neće ponoviti i zbog toga smo izabrani od strane naroda Kosova”, kazao je Konjufca.

Konjufca uverava da će kosovski premijer dostojanstveno predstavljati poverenje građana Kosova koje su mu pružili na izborima 14. februara.

“Realnost je da je Kosovo od 1999. godine slobodna zemlja, a od 2008. godine nezavisna. Nakon februarskih parlamentarnih izbora Kosovo vodi politička opcija koja nije kompromitujuća”, dodao je Konjufca.

Predsednik skupštine se nada da liberalizacija viza za Kosovo neće biti tema predstojećeg dijaloga sa Beogradom.

“Za naše institucije bi bilo dobro da liberalizaciju viznog režima ne povezuju sa dijalogom, koji ima veze samo sa Srbijom. Ko god i povezuje ovaj proces, zloupotrebljava liberalizaciju viznog režima”, zaključio je Konjufca.

Ana Marković