Skender Hiseni: Kurti u Briselu uradio upravo ono što su voleli Vučić i Srbija

Скендер Хисени

Koordinator za dijalog prethodne kosovske vlade Skender Hiseni optužio je sadašnju Vladu Kosova i premijera Aljbina Kurtija za bahato i „diplomatski besmisleno“ ponašanje na sastanku sa delegacijom iz Beograda. Prema njegovim rečima, Kurti je prouzrokovao jedan od najvećih diplomatskih neuspeha Kosova od proglašenja nezavisnosti.

„Kurti je uspeo da oslabi pregovaračku poziciju Kosova u nastavku dijaloga svojim diletantskim ponašanjem, populističkom arogancijom i izraženom neodgovornošću, koja će se, hteo to ili ne Aljbin Kurti, nastaviti. Kosovo je juče u Briselu uradilo upravo ono što su voleli Vučić i Srbija. Kurti je izrazio želju da zadrži status kvo. I ništa nije u skladu sa srpskom dugoročnom strategijom i srpskim interesima, nego zadržavanje spora Kosovo i Srbija u zamrznutoj državi s krivicom Kosova. Ovakvo ponašanje aktuelnog kosovskog premijera ozbiljno šteti dugoročnim interesima zemlje. Juče je pokazao da nema volje, hrabrosti i znanja da brani temeljne interese zemlje. Danas na Kosovu nema većeg i hitnijeg interesa od završetka sukoba sa Srbijom uz uzajamno priznavanje”, izjavio je Hiseni, prenosi Koha.

Prema rečima Hisenija, Kurtijev nastup pred kamerama bio je kao da se „obraćao skupu Samoopredeljenja negde u jednom selu na Kosovu, praveći populistički i narodno-patriotski monolog”.

„Međutim, dobra okolnost je ta što ne zavisi sve, da ne kažem malo, od Kurtija i Vučića, koji izgleda imaju isti cilj, odugovlačenje i status kvo. Dijalog će se nastaviti i verujem da će uskoro biti zatvoren“, rekao je Hiseni.

Pre nekoliko dana, Vlada Kosova, koju predvodi Aljbin Kurti, objavila je izveštaj koji je Hiseni, kao tadašnji koordinator, podneo bivšem premijeru Avdulahu Hotiju. Prema izveštaju, Hiseni je rekao da mu je na sastanku specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak rekao da EU ne vidi drugo rešenje osim uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije.

Izvor: Koha