Kurti Kosnetu: Ne može postojati udruženje na etničkoj osnovi na Kosovu

Аљбин Курти, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Nakon što je ambasador Sjedinjenih Američkih Država Filip Kosnet izjavio da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza Prištine oglasio se i kosovski premijer Aljbin Kurti koji je istakao da ne može postojati udruženje na etničkoj osnovi na Kosovu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da zahtevi za jednoetničko udruživanje ne potiču od običnih ljudi, već od političara i suseda sa severa.

Ponovio je da Kosovo ne može imati udruženje na etničkoj osnovi i naglasio je da je to dobro definisano u presudi Ustavnog suda iz 2015. godine.

„Ne mislim da je u pravnom i ustavnom poretku Kosova moguće udruženje na etničkoj osnovi. Može postojati udruženje opština na razvojnoj osnovi, može biti na geografskoj osnovi. Uzmite udruženje planina Rugova, Šar planine, reke Lepenac. Ali udruženje na etničkoj osnovi ne može proći ni u smislu duha ni slova Ustava Kosova. I praktično tako nešto je rečeno presudom Ustavnog suda objavljenom 23. decembra 2015.“, rekao je Kurti.

Takođe, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu Nikolas Abot izjavio je da njegova zemlja podržava uspostavljanje Zajednice srpskih opština, jer je to kako je kazao, deo do sada potpisanih sporazuma.

Milena Maksimović