Neformalna koalicija za suočavanje sa prošlošću: Sve žrtve su jednake

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Neformalna koalicija za suočavanje s prošlošću traži od relevantnih institucija na Kosovu da osude nipodaštavajuće izražavanje poslanice Pokreta Samoopredeljenje Arbreše Krieziu Hiseni (Arbëreshë Kryeziu Hyseni) tokom debate koja je emitovana u emisiji Rubikon na Klan Kosova 15. juna 2021.

Ova izjava poslanice u suprotnosti je sa ustavnim odredbama o jednakom postupanju prema žrtvama, bez obzira na etničku pripadnost, pol, jezik, nacionalnost i rasu, a takođe, ova izjava se kosi sa principima suočavanja sa prošlošću, poručuju iz Neformalne koalicije za suočavanje sa prošlošću.

Pokretanje diskursa da bi Vlada trebalo da ima za prioritet samo da se pozabavi zločinima počinjenim nad jednom etničkom grupom u suprotnosti je ne samo sa Ustavom Kosova, već i sa principima tranzicione pravde. Takav pristup značajno podriva proces pomirenja. Vlada Kosova, Skupština Kosova, Državno tužilaštvo, pravosudne institucije i celo društvo moraju imati jednak pristup kada je reč o postupanju prema žrtvama rata, jer samo na taj način možemo stvoriti mirno i ravnopravno društvo.

Koalicija podseća poslanike/poslanice i političare na pravnu i moralnu odgovornost koju imaju da tokom svojih javnih nastupa izbegnu davanje generalizovanih izjava, i da se uvek pozivaju na dobro argumentovane sudske i istražne dokaze.

Tokom pomenute emisije, poslanica je izjavila da je pitanje nestalih Albanaca prioritetnije od pitanja nestalih Srba. „Pitanjem nestalih iz reda albanskog naroda treba se baviti ozbiljno i sa visokim prioritetom, a zatim, kada dođe red, možemo razgovarati o nestalim Srbima. Ovde ne možemo izjednačiti pitanje, jer su Srbi ti koji su počinili zločine nad albanskim narodom, mi smo bili deo genocida koji je izvršen nad nama“. Štaviše, poslanica Kryeziu je istakla „Dakle, ne možemo upoređivati štetu nad albanskim narodom, sa ovim zahtevima u vezi tako malo nestalih lica iz poslednjeg rata” nipodaštavajući time žrtve i nestale osobe iz srpske zajednice.

A.Ć.