Svetski dan igre obeležen na zvečanskoj tvrđavi i u Kosovskoj Mitrovici

фото: Ансамбл Венац

Nakon potpisivanja protokola o saradnji između Ansambla narodnih igara i pesma Kosova i Metohije „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini (09.03.2021), a na inicijativu prof. Vere Obradović Ljubinković, prvi zajednički projekat bio je obeležavanje Svetskog dana igre (29. aprila), koji je u skladu sa epidemiološkom situacijom odložen za 16. jun 2021. Godine, saopšteno je iz Ansambla „Venac“.

Tom prilikom izveden je i zajednički performans na srednjevekovnoj tvrđavi Zvečan, inspirisan radom i delom začetnice umetničke igre kod nas Mage Magazinović. Ovaj događaj uživo je emitovan na internet platformama, a izveli su ga Ansambl „Venac“, Viteško udruženje „Red zmaja“ iz Gračanice i Tamara Tomanović, glumica i nekadašnji student Fakulteta umetnosti.

This slideshow requires JavaScript.

Potom je u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici održana promocija knjige prof. Vere Obradović Ljubinković „Maga Magazinović: Moderna igra umesto doktorata iz filozofije“, u okviru koje su predstavljeni video radovi bivših studenata Fakulteta umetnosti nastali povodom Dana igre.

Ansambl „Venac“ je izveo dve numere: „Arhaičnu žensku igru iz Gračanice“ (koreografija: Radojica Kuzmanović; muzika: Rastko Aksentijević; muziku priredio: Zdravko Ranisavljević) i premijerno „San o božuru – Ljubavna igra sa Šare“ (koreografija: Miloš Cile Mitić; muzika: Zdravko Ranisavljević).