Dvadeset tri godine od otmice rudara kopa Belaćevac

“Danas se navršavaju dvadeset tri godine od otmice srpskih rudara, koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga ugljenokopa `Belaćevac` Termoelektrane `Obilić` na Kosovu i Metohiji”, saopštila je Kancelarija za KiM.

Na današnji dan, pre dvadeset i tri godine u ranim jutarnjim satima oteti su: Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić i oni nikada nisu pronađeni, a njihove porodice i dalje vape za istinom. Samo mesec dana ranije, 14. maja 1998. godine, kidnapovan je Žarko Spasić, vozač u rudniku „Belaćevac“.

“Otmica belaćevaćkih rudara označila je početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Vinovnici ovog zločina nisu pronađeni i privedeni pravdi, a niko od predstavnika međunarodnih organizacija i privremenih institucija na Kosovu i Metohiji nije ponudio odgovore o sudbini srpskih rudara i mnogih drugih naših stradalih sunarodnika”, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Iz Kancelarije napominju da umesto istine o nestalima, “danas na Kosovu i Metohiji suočavamo sa pojačanim pritiscima i sve učestalijim napadima na srpsko stanovništvo, povratnike, hodočasnike, sveštenike i sa sistematskim sprečavanjem otkrivanja masovnih grobnica sa srpskim žrtvama zločina albanskih ekstremista”.

“Beograd će nastaviti da poštuje međunarodno pravo i pravdu i da traga za kompromisima u rešavanju kosovsko-metohijskog pitanja, ali i da se sa bolom i pijetetom seća svojih stradalih sunarodnika. Čuvanjem sećanja i rasvetljavanjem zločina i sudbine nestalih lica, otvara se put procesu pomirenja u region”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije.

“Kidnapovani samo zato što su Srbi”

Radnici površinskog kopa “Belaćevac“ nisu učestvovali u oružanim sukobima niti su bili naoružani, već su kidnapovani sa svojih radnih mesta samo zato što su bili Srbi, saopštila je Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije

“Kidnapovanje radnika sa kopa ‘Belaćevac“, prvo je u nizu masovnih kidnapovanja Srba na Kosovu i Metohiji od strane pripadnika terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, koja su usledila tokom naredne dve i po godine, kada je kidnapovano preko 1000 Srba i nealbanaca, a o sudbini njih 568 još uvek se ništa ne zna”, navodi se u saopštenju.

Srpska koordinacija u ime porodica nestalih na prostoru Kosova i Metohije, s ogorčenjem i protestom, podseća da do danas niko nije odgovarao za zločin u Belaćevcu, kao ni za brojne druge ratne zločine, koji su kako navoide, “pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, počinili nad nevinim srpskim i nealbanskim žrtvama na Kosovu i Metohiji”.

“Zahtevajući pravdu za otete i ubijene Srbe i nealbance na Kosovu i Metohiji, po ko zna koji put apelujemo da nadležne pravosudne institucije zločince privedu pravdi”, zaključuje se u saopštenju.