Vučić: Jedino moguće rešenje je kompromisno, Srbiji ne odgovara zamrznuti konflikt

фото: ГрачаницаОнлајн

Srbiji po pitanju Kosova i Metohije ne odgovara zamrznuti konflikt, jer zapadne sile neće promeniti svoj stav, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na posebnoj sednici Narodne skupštine na kojoj predstavlja izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine. Naglasio je da nije vreme za prevelika očekivanja, već za “suočavanje sa realnošću koja nas okružuje”.

Predsednik Srbije je naglasio da je jedino moguće rešenje, kompromisno rešenje.

„Kada me pitate šta je to kompromis, ja ću vam reći ne znam, ali svi zajedno do kompromisa moramo da dođemo“, poručio je Vučić.

Odlaganjem rešavanja problema Kosova ništa nije rešeno, upozorava Vučić. Dodaje da pred nama nije lak zadatak i vreme za svečarsko raspoloženje, ni vreme za prevelika očekivanja, nego vreme za suočavanje sa realnošću koja nas okružuje.

Predsednik je kazao da Srbija godišnje izdvaja skoro 800 miliona evra za srpski narod na KiM, ali da to nije dovoljno, jer kako je rekao, iseljavanje ne prestaje.

“Srba nema više od 95.000, a Albanaca nema više od 1.350.000. Odnos Srba prema Albancima je 1:15. Mi uvek preterujemo, ali i Albanci kada je broj Albanaca na KiM u pitanju“, naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da Priština ne ispunjava obaveze potpisane Briselskim sporazumom.

„Ajde što Albanci ne poštuju Briselski sporazum, oni ne poštuju ni odluke sudova njihove kvazi drzave i izvršne presude oko zemljišta koje pripada manastiru Visoki Dečani“, naveo je Vučić.

Na posebnoj sednici prisutno je 211 poslanika.

S druge strane, kosovski premijer Aljbin Kurti se po povratku iz Brisela nije obraćao, ni poslanicima, ni medijima, osim preko društvenih mreža.

Opozicija ga zbog toga žestoko kritikuje, pa mu je Ramuš Haradinaj poručio da je prevarant, a predstavnici Demokratske partije bivšeg lidera Hašima Tačija da je u Brisel otišao nespreman, da prvo nije tražio izvinjenje Srbije, kao što je obećao, i da je sastanak bio neuspešan za kosovsku stranu.

Milena Maksimović