Gračanica: Dodeljene nagrade “Longin” i “Dimitrije Popović”

Тамара Осмајлић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

U Domu kulture Gračanica otvorena je izložba radova nastalih na 23. Likovnoj koloniji “Vidovdan 2021” i dodeljene nagrade najboljim umetnicima između dva Vidovdana.

Ove godine nagrada za životno delo „Longin“ pripala je istaknutom srpskom istoričaru umetnosti prof. dr Branislavu Todiću iz Lapljeg Sela, dok je nagradu “Dimitrije Popović” ponela akademska slikarka Tamara Osmajlić iz Berana.

Mlada umetnica, Tamara Osmajlić, istakla je da joj je nagrada značajna, jer je upućuje na dalji put, i dalje stvaralaštvo.

„Da nastavim onako kako sam radila, i još bolje, sa oplemenjenim duhom. Prelep je osećaj što sam ovde, to je neka totalno druga dimenzija. Ljudi koji su ovde bili na koloniji, sa mnom, svi su nekako posebni i baš smo bili kao jedna porodica“, rekla je Tamara.

Rajko Karišić, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Osim za slikare i vajare, Kosovo i Metohija je neiscrpan izvor inspiracije i za fotografe. Za Rajka Karišića stvaranje, u kako je rekao, posebnom okruženju, je bilo i posebno inspirativno.

„Ovom prostoru bi mnogi pozavideli, mnogi gradovi ne mogu da se pohvale da imaju ovo što vi imate ovde, i meni je jako drago i srećan sam što sam bio deo te priče koju su Maja, Nebojša i ostali iz Doma kulture, zajedno sa njima, osmislili. Hvala vam na prilici, odnosno prilikama, da izađemo malo iz ovog ateljea i da posetimo naše svetinje nakon čijih poseta smo svi bili obogaćeni jednim novim iskustvom, jednim novim saznanjim, i naravno jednom većom količinom duhovnosti koju smo imali do sada“, rekao je Karišić.

Okruženje, društvene prilike na Kosovu i Metohiji, 700 godina manastira Gračanice, ambijent renovirane Galerije Doma kulture, sa velikim platnima Miloša Šobajića u njoj, uticali su na aktuelnost produkcije likovne kolonije “Vidovdan 2021.”

This slideshow requires JavaScript.

„Likovna kolonija Vidovdan podstiče lični doživljaj i svedočenje, kao duhovnu emanaciju različitih likovnih senzabiliteta umetnika, učesnika kolonija. Oni pre svega svedoče naše postojanje i nastojanje da održimo kontinuitet i tradiciju stvaranja“, istakao je urednik Galerije Doma kulture „Gračanica“ Nebojša Jevtić.

Likovnim umetnicima je majice sa likom Dimitrija Popovića podelila njegova majka Jorgovanka.

„Hvala vam što moj Dimitrije živi kroz vaše slike, kroz vaša sećanja i hvala svim onima koji dolaze i ovo organizuju. On nas sada sigurno gleda sa neba i svima je zahvalan. Hvala vam svima što mog Dimitrija spominjete i on živi kroz vaš rad“, rekla je Jorgovanka.

Učesnici Likovne kolonije “Vidovdan 2021.” bili su i Dragan Bartula, Stojan Milanov, Ervin Ćatović, Ljiljana Bursać, Danilo Vuksanović, Stefan Stevanović i Vesna Sušić.

Milena Maksimović