Petković Kurtiju: Bez konsultacija sa Beogradom i dijaloga nema rešenja pitanja KiM

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Uzalud se Aljbin Kurti junači u stranim medijima i postavlja uslove predsedniku Aleksandru Vučiću o rešenju kosovskog problema, kada je u Briselu ćutao kao zaliven, saopštila je Kancelarije za Kosovo i Metohiju, nakon što je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za francuski Mond izjavio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje Kosovo smatra teritorijom koju Srbija jednoga dana mora da vrati.

“Neću razgovarati o statusu Kosova, to je rešeno pitanje. Jedino pitanje danas je odnos Kosova i Srbije. Vučić ovo mora da razume. Srbija treba da se suoči sa prošlošću i postane demokratičnija“, rekao je Kurti za francuski Mond, a preneo je prištinski list Zeri.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju poručuju da je Kurti dobio jasnu poruku “da bez konsultacija sa Beogradom i dijaloga nema rešenja pitanja Kosova i Metohije”, te da sve što nakon toga kaže, “samo su uzaludni pokušaji da povrati svoj imidž poljuljan debaklom u Briselu”.

“Tome služe i najnovije provokacije da od Beograda ponovo potražuje umetničke artefakte i podlo zamenjujući teze optužuje Srbiju da uništava nepostojeće „kosovske spomenike“. Oni koji su palili i uništavali nasleđe i baštinu Srpske pravoslavne crkve na KiM nemaju ni moralno ni bilo koje drugo pravo da posežu i svojataju srpsko kulturno blago i svaki takav pokušaj biće osujećen u startu”, navode iz Kancelarije.

Milena Maksimović