Promovisan “Vidovdanski glasnik”, tekstovi nastali u senci velikih jubileja

фото: М. МАКСИМОВИЋ, ГрачаницаОнлајн

U Domu kulture “Gračanica” promovisan je 29. broj časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja “Vidovdanski glasnik”. “Ovaj časopis nastoji da obuhvati sve važne teme između dva Vidovdana, da se njima duboko pozabavi, i da vidi šta je to u proteklom periodu odredilo našu kulturu, duhovnost, naša društvena pitanja, i našu, na kraju krajeva, državnost“, kazao je glavni i oedgovorni urednik časopisa Živojin Rakočević.

„Vidovdanski glasnik“ je časopis koji izlazi u Gračanici u okviru Vidovdanskog pesničkog bdenija. Ovaj, 29. broj časopisa „Vidovdanski glasnik“ obuhvata i istoriskke teme, „jer se nalazimo u godini jubileja, 700 godina manastira Gračanica, i 700 godina od upokojenja kralja Milutina“, istakao je Rakočević.

„I zato je ovaj `Vidovdanski glasnik` više obojen istorijskom tematikom i istorijskim temama, koje duboko zadiru u prošlost i duboko zadiru u ta fundamentalna pitanja koja određuju naš život, koja određuju našu kulturu i koja određuju našu duhovnost. Treba reći da su ovi tekstovi `Vidovdanskog glasnika` nastali u senci tih velikih jubileja koje obeležavamo, a koje nažalost zbog svega što se dešava sa ovom pandemijom, ne možemo dostojno obeležiti“, rekao je Rakočević, i naglasio da „`Vidovdanski glasnik` nastoji da obuhvati sve važne teme između dva Vidovdana, da se njima duboko pozabavi i da vidi šta je to u proteklom periodu odredilo našu kulturu, našu duhovnost, naša društvena pitanja, i našu, na kraju krajeva, državnost“.

Izvršni urednik časopisa , pisac i književni kritičar, Žarko Milenković, osvrnuo se na sadržaj časopisa, naglasivši da, kao i ranijih godina, „Vidovdanski glasnik“ otvora beseda prošlogodišnjeg dobitnika „Zlatni krst kneza Lazara“, u ovom slučaju pisca Milisava Savića.

„Mi smo se trudili, kao i prethodnih godina da ovaj `Vidovdanski glasnik`, na neki način, vrednuje sve ono što je u našoj kulturi stvarajuće, živo, između dva Vidovdana, i da to predstavimo u ovom časopisu. Većina tekstova iz ovogodišnjeg broja je namenski pisana za ovaj časopis, s tim što su neki preneseni iz tekuće štampe, ili iz književnih listova“, istakao je Milenković.

U časopisu se, između ostalog, nalazi i intervju sa akademikom Ljubodragom Dimićem, a koji je odradio istoričar Aleksandar Gudžić.

„Akademik tu odgovara na pitanja kao što su, `šta Vidovdan znači za istoriju Srba`, `koliko je Kosovo važno za očuvanje srpskog nacionalnog identiteta`, ali i kao neko ko se bavio albanskim pitanjem i delom `Velike Albanije`, on tu detaljno odgovara na najpre same ideje `Velike Albanije`, i o tome koliko je ona aktuelna i danas, i da li je aktuelna, ili se to samo provlači kao jedan bauk kojim se plaše okolni evropski narodi“, rekao je Gudžić.

Gudžić je takođe pomenuo tekst doktora Nemanje Devića iz Instituta za savremenu istoriju.

„On tu donosi jedan tekst o sećanju savremenika na Aprilski rat u Prizrenu 1941. godine. Odlučio se za taj tekst povodom 80 godina od Aprilskog rata i početka Ustanka u Jugoslaviji. Tu prenosi sećanje kapetana Aleksandra Miloševića koji je 1939. godine bio raspoređen u Prizrenu, i najpre daje detaljen opis Prizrena 30-tih godina 20. veka“, dodao je Gudžić.

Takođe, u „Vidovdanskom glasniku“, između ostalih, nalazi se i tekst glavnog urednika Živojina Rakočevića o Gračanici „Sa anđelima i narodom“, ali i tekst Žarka Milenkovića koji se bavi Gračanicom u savremenoj srpskoj poeziji, koji se zove „Ti, međutim, postojiš“, a koji je prenet iz letopisa Matice srpske od pre nekoliko godina.

Milena Maksimović