Grupi planinara iz centralne Srbije i sa KiM zabranjeno penjanje na Ljuboten

Штрпце, фото: А. Марковић, ГрачаницаОнлајн

Velikoj grupi planinara iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije danas je uskraćena sloboda kretanja i zabranjeno im je da iz Ski-centra Brezovica i Štrpca krenu na pešačku turu ka Ljubotenu, najvišem vrhu Šar planine, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić upozorava da se Srbima na Kosovu iz dana u dan ukidaju prava, “od onih verskih, do ovih sportskih”.

Jedna grupa planinara je intervencijom policije blokirana u Ski-centru Brezovica, dok je druga grupa zaustavljena u dva autobusa na putu ka Štrpcu, navode iz Kancelarije.

“Beograd i Priština nisu saglasni oko mnogih stvari, ali postoji, verujemo, opšta saglasnost da je Šar planina prirodni biser i uskraćivanje prava ljubiteljima prirode da se u to lično uvere ne može se braniti nikakvim racionalnim argumentima, što prištinska policija nije ni pokušala da učini, jer je zabrana izrečena bez ikakvog obrazloženja”, ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Takođe, iz Kancelarije dodaju da je ovakva vrsta ograničavanja slobode kretanja “najobičnija demonstracija sile i očigledna manifestacija šovinizma”, jer kako navode, planinarske ture na Šar planini su sasvim uobičajena stvar, “osim kada su planinari srpske nacionalnosti”.

“Apelujemo na predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da odlučno reaguju u ovakvim situacijama, jer incidenti, poput današnjeg, nanose nepopravljivu štetu pokušajima da se izgradi međunacionalno poverenje i napravi otklon od nastojanja Prištine da se međuetnički jaz u našoj južnoj pokrajini produbi”, napominje se u saopštenju.

Iz Kancelarije takođe apeluju na planinare i građane Štrpca da budu mirni i da ne nasedaju “na još jedan očigledan pokušaj provokacije od strane Prištine”.

Jevtić: Srbima se na Kosovu iz dana u dan ukidaju prava

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić saopštio je da je “sramotna i nedopustiva jutrošnja zabrana uspona planinarima na Šar planini”.

“Srbima se na Kosovu iz dana u dan ukidaju prava, od onih verskih, do ovih sportskih. Juče smo na sastanku sa Violom von Kramon ukazali na sve ovo. Međunarodna zajednica mora da reaguje na kršenje ljudskih prava i sloboda”, naveo je Jevtić.

Milena Maksimović