Jovana Anđelković iz Dobrotina izabrana za “Kosovku devojku”

фото: М. МАКСИМОВИЋ, ГрачаницаОнлајн

U okviru Vidovdanskih svečanosti noćas je u porti manastira Gračanica birana “Kosovka devojka” za 2021. godinu. Titulu najlepše osvojila je Jovana Anđelković iz Dobrotina, prva pratilja je Miljana Milenković iz Preoca, dok je titulu druge pratilje ponela Miona Radulović iz Leška.

Uz bogat kulturno-umetnički program, nastupe članova kulturno-umetničkih društava, i ove godine je u porti manastira Gračanica održan finalni izbor za “Kosovsku devojku”. 12 devojaka, koje su bile obučene u narodnim nošnjama iz različitih krajeva, borile su se za titulu najlepše, a zvanje “Kosovka devojka” izborila je osamnaestogodišnja Jovana Anđelković iz Dobrotina (opština Lipljan).

„Jako sam uzbuđena, nisam očekivala ovu pobedu. Devojke su bile jako lepe, imala sam veoma jaku konkurenciju i veoma sam uzbuđena. Stvarno mi je drago što sam pobedila. Prijavila sam se kako bih mami ispunila želju, nisam očekivala ni pobedu u Lipljanu, a nisam se naravno nadala ni pobedi u Gračanici“, rekla je Jovana.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

A petočlani žiri, kojim je predsedavala sekretar sekretarijata za društvene delatnosti grada Subotica, Jasmina Stevanović, imao je težak zadatak.

„Nije neka floskula, zaista je bilo teško odlučiti, jer su sve devojke veoma lepe, imaju prirodnu lepotu koja nekako izvire iz njih i zaista je bilo vrlo teško odlučiti. Meni lično je bila velika čast i zadovoljstvo što sam bila uopšte u žiriju, i što smo zajedno sa tim ljudima dragim odlučili šta je večeras najlepše sa Kosova i Metohije i to je uspomena koju zaista nosim odavde“, rekla je Stevanovićeva obrazlažući odluku.

Dodala je da, iako šesti put dolazi u Gračanicu, „uvek se nešto iznova dešava i uvek se nečemu novom vraća“.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Mogu reći samo da su za mene večeras sve ove devojke bile pobednice, nije bila samo jedna, jer sve nekako osim te svoje spoljašne lepote, nose nešto iznutra, i to se zaista i vidi, njihov stav i njihova odlučnost, želja da pobede, tradicija koju čuvaju i koju nose kroz te nošnje, kroz sam svoj izraz, tako da je to ono što je bilo veoma lepo da se vidi. Ono što je meni ovde najznačajnije bilo, da pored te lepote, tih devojaka, vidim ovde u Gračanici puno mladog sveta, puno dece, puno sveta koji stasava širom Kosova i Metohije, i to je po meni ono što je naša brana, naša budućnost“, istakla je Stevanovićeva.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Organizovanje ovakvih manifestacija za građane centralnog Kosova ima posebnu važnost.

„Vrlo je bitno, zato što ovakvom manifestacijom održavamo našu kulturu, tradiciju, i takođe je vrlo bitno da se okupljamo u što većem broju“, rekla je Đurđina Stojanović.

„Veoma je važno za sve nas na Kosovu, i ne samo na Kosovu, nego i u Srbiji. Od izuzetnog je značaja, to je dan koji se ne sme zaboraviti, ne sme se propustiti i poželjno je da bude što je moguće više ljudi, jer je zasita veličanstveno i vredno videti i doživeti sve ovo, Evo zaplakaću se“, kazala je Verica Ristić.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Ja sam 1999. godine otišao, od 1999. svake godine iz Beograda specijalno dolazim za ovakvu manifestaciju, ovo treba videti. Od 1989. do 1999. godine bio sam i član glavnog odbora tadašnjih Vidovdanskih svečanosti“, rekao je jedan od građana u porti manastira Gračanica.

Finalnom izboru „Kosovke devojke“ prisustvovao je vladika Teodosije, predsednik opštine gračanica Srđan Popović, predsednik privremenog organa grada Prištine Ljubinko Karadžić, dok je specijalan gost bio gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Milena Maksimović