Aljbin Kurti se sastao sa Nenadom Čankom

фото: ЛСВ

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se danas sa predsednikom Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenadom Čankom, objavljeno je na sajtu LSV. Kako je istaknuto, Kurti i Čanak razgovarali su o stanju u regionu i mogućnosti povezivanja na polju kulture, multijezičnosti i opšte saradnje. Takođe, Kurti i Čanak razgovarali su i pitanju nestalih lica na Kosovu.

Kako LSV saopštava, Čanak i Kurti naročito su se dotakli teme nestalih lica. Prištinski premijer saopštio je da se u evidencijama kosovskih institucija 1.632 osobe vode kao nestale i dodao da će se njegova vlada maksimalno angažovati u rasvetljavanju sudbine svih nestalih lica, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Kurti je takođe dodao i da je potrebno da država Srbija otvori svoje arhive i pruži informacije o masovnim grobnicama koje se navodno nalaze na njenoj teritoriji.

Mediji na albanskom su objavili da su Kurti i Čanak razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine, kao i da je Kurti obavestio Čanka da se dijalog mora završiti uzajamnim priznanjem.

“U razgovoru sa kosovskim premijerom, Nenad Čanak je dobio i snažna uveravanja da vlada Kosova ima nameru da brine o svim građanima Kosova, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost”, navedeno je u saopštenju LSV.

Kako se dalje ističe, Čanak je danas bio i na Gazimestanu, gde je povodom obeležavanja Vidovdana položio venac na kojem je ispisana poruka “Večna slava srpskim junacima”. Čanak je takođe juče boravio u Prizrenu, a tokom svoje posete Kosovu obišao je i Pećku Patrijaršiju.

Ana Marković