Nevladine organizacije iz Đakovice zahtevaju iseljavanje srpske povratnice

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију

Jedanaest nevladinih organizacija opštine Đakovica podneće u ponedeljak peticiju Vladi Kosova, tražeći da se preduzmu zakonske mere i da se žena sa srpskim državljanstvom Dragica Gašić, koja se vratila da živi u Đakovici iseli, što pre, jer, ističu da ova opština još uvek ima otvorene grobnice koje čekaju povratak posmrtnih ostataka njihovih sinova i kćerki, preneli su mediji na albanskom.

Mediji takođe pišu, da je u Đakovici održana konferencija za medije na kojoj su predstavnici 11 NVO organizacija izneli seriju optužbi na račun gradonačelnika ovog grada Ardijana Gjinija i poručili mu da “ratnim zločincima nije mesto u Đakovici”. Takođe je naglašeno da ne dozvoljavaju povratak Srba u ovaj grad, kao i da će, ukoliko opština ne reaguje, nasilno iseliti srpsku povratnicu Dragicu Gašić iz svog doma.

Petković: Dragica Gašić nikome nije pretnja

Povodom torture, koju Dragica Gašić doživljava svaki dan od strane svojih komšija Albanaca, danas se sa njom sastao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i poručio da će se država Srbija angažovati kako bi joj se, pre svega, povećala bezbednost.

Kako saopštava Kancelarija za Kosovo i Metohiju srpska povratnica u Đakovici Dragica Gašić, ispričala da je da su joj komšije u Đakovici gađali kamenjem prozor, polomili roletne, lepili slike ubijenih ljudi i noću lupali na vrata.

“Policija me obezbeđuje, ali čim oni odu, oni dođu opet i lupaju mi na vrata. Vrata su mi sva oštećena. Preplašena sam, pijem lekove za smirenje. Napadi se dešavaju svakodnevno. U prodavnicu i u pekaru sam išla u pratnji policije. Ja nikada nikog nisam povredila i zato sam dobila hrabrost da se vratim u svoj stan. Uprkos svemu, ja planiram ovde da ostanem”, navela je Gašić.

Dragica Gašić je prvi srpski povratnik u Đakovici od 1999. godine, navedeno je u saopštenju.

“Ja sam se danas sastao sa Dragicom da porazgovaramo o svemu sa čim se suočava od trenutka otkada se vratila u svoj stan i u svoj rodni grad, u Đakovicu. Suočava se sa mnogo čime, pre svega u bezbednosnom smislu, sa različitim pretnjama, sa kamenovanjem stana, lepljenjem najrazličitijih slika ubijenih ljudi, valjda sa porukom da će tako i Dragica Gašić da završi. Zašto jedna žena, Srpkinja, smeta bilo kome? Ona nikoga ne ugrožava, ona nikome nije pretnja. Ne razumem da se baš danas, na Vidovdan, organizuje 11 nevladinih organizacija da potpisuju nekakvu peticiju, da proteraju iz njene rodne Đakovice Dragicu Gašić. Dragica je naš heroj i mučenik, baš na današnji veliki dan, Vidovdan, jer je ona primer i simbol svih stradanja srpskog naroda ovde, na KiM. I mi, kao država Srbija i Kancelarija za KiM, a čuo sam se i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, učinićemo sve da omogućimo život dostojan čoveka našoj Dragici”, rekao je Petković.

U saopštenju se dodaje da već sutra stiže prva pomoć do Dragice.

“Pre svega obezbedićemo joj blindirana metalna vrata i video nadzor i rešetke na stanu i obezbedićemo dostavljanje hrane Dragici, internet, pokućstvo. Ona se vraća u svoj stan da živi pod ključem, da živi pod rešetkama, ali ona i u takvom stanu je svoj na svome i ona ima svoju slobodu, iako je ta sloboda ograničena, skučena i pod pretnjom. Apelujemo na sve da se dozovu pameti, da niko ne dira Dragicu Gašić, jer je ona povratnik i vraća se na svoje”, istakao je Petković i dodao da će Dragica biti hrabra da ostane na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju se zaključuje da će Kancelarija za KiM takođe pomoći Dragici da podnese tužbu za izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje protiv svih pojedinaca koji je ugrožavaju.

Današnjem sastanku sa Dragicom Gašić prisustvovao je i predsednik i potprededsenik Srpske liste Goran Rakić i Dalibor Jevtić.

Ana Marković