U Gračanici održano vidovdansko pesničko pričešće

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

U porti manastira Gračanice je održano 31. po redu pesničko bdenije, na kome se dodeljene nagrade. “Zlatni krst kneza Lazara” pripao je piscu Radovanu Belom Markoviću, “Zlatno pero Despota Stefana Lazarevića” pesniku Nikoli Živanoviću i nagrada “Kondir kosovke devojke“ pesnikinji Branki Kasalović.

Pesničko bdenije otpočelo je sa himnom “Bože pravde” u izvođenju Beogradskog muškog hora na čelu sa dirigentom Vladimirom Rumenićem.

Nikola Živanović, dobitnik „Zlatnog pero Despota Stefana Lazarevića“, istako je da je on jedan od pesnika koji neguje tradiciju.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Nagrada koju sam dobio značajna je iz više razloga, pre svega što sam ja jedan od onih pesnika koji insistira na tradiciji na vezi početka i kraja, na tome da ono što zapravo radimo ne bi imalo nikakav značaj da nije bilo istorije. Lep je osećaj doći ovde. Ja se osećam kao kod kuće ovde“, rekao je Živanović.

Radovan Beli Marković, koji zbog zdrastvenih problema nije prisustvovao pesničkom pričešću, izrazio je žaljenje što nije u mogućnosti da lično preuzme nagradu.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Odlični vidovdanski skupe, žalba je u meni velika što ovim časom nisam među vama, što razne nevolje sprečavaju u ovom svetu moje kretanje, pa ću i preko groba žaliti zbog svog odustva sa ovog mesta i nemogućstva da se lično primim visokog priznanja, koji vrhuni moje književstvo i moj život“, poručio je u besedi književnik Beli Marković.

“Kondir kosovke devojke“ Branki Kasalović uručila jeJovana Anđelković, koja je juče izabrana za kosovku devojku za ovu godinu.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Pesničkom pričešću su prisustvovali vladika raško-prizrenski Teodosije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, gradonačelnik Budve Marko Bata Carević, ministar za povratak Goran Rakić, kao i predstavnici Srpske liste, ali i mnogobrojni Srbi iz svih krajeva Kosova i Metohije.

Ana Marković