Goran Rakić stranim ambasadama i organizacijama: Dragici Gašić se krše ljudska prava

Драгица Гашић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Zbog plenidbe blindiranih vrata i rešetki za prozore za stan Dragice Gašić iz Đakovice, od strane opštinske inspekcije u ovom gradu, ministar za zajednice i povratak Goran Rakić se zvaničnim pismom obratio ambasadorima zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Francuska), kao i ambasadorima Norveške, OEBS Misije i Evropske unije na Kosovu.

Ministar Rakić je osudio zahtev meštana Đakovice za iseljenje Dragice Gašić iz sopstveng stana, nazvavši to njenim ponovnim proterivanjem.

„Kao predstavnik institucije čije je osnovni mandat povratak raseljenih na Kosovu, duboko sam razočaran svime onime što se poslednjih dana dešava u Đakovici. Naime, Dragica Gašić se u svoj grad vratila 9. juna i od tog dana ne prestaju svakodnevne provokacije i pritisci na nju da se ponovo iseli. Čini mi se da je ona sada jedini i najveći problem koji grad Đakovica ima i da su svi ostali problemi zanemareni u nameri da se postigne cilj, a to je da gospođa Gašić ponovo napusti Đakovicu. Danas, Dragici Gašić nije dozvoljena ni zamena ulaznih vrata na stanu, uz objašnjenje da joj treba dozvola Opštine. Ako se cilj postigne, kosovsko društvo će pasti na ispitu demokratije i zaštite ljudskih prava. Brine me da će ovom porukom iz Đakovice, proces koji vodimo već dugi niz godina, biti potpuno zaustavljen na Kosovu. Zato Vas molim da uložite napor i sav svoj autoritet i da sprečimo štetu koja može u dugoročnom smislu da bude nenadoknadiva i koja krši osnovna ljudska prava Dragice Gašić i čini budućnost u Đakovici neizvesnom“, napisao je ministar Goran Rakić.

A.Ć.