Kancelarija za KiM: Opštinski inspektori zaplenili blindirana vrata Dragice Gašić iz Đakovice

зграда општине Ђаковица, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Nakon višednevnog otvorenog maltretiranja i direktnih pretnji upućenih Dragici Gašić, našoj jedinoj povratnici u Đakovici, lokalni inspektori rada opštine Đakovica zaplenili su Dragičina nova blindirana vrata, koja su trebala danas da se postave, saopštila je Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Iako smo odmah obezbedili nova blindirana vrata za njen stan i majstora koji treba da izvrši zamenu, lokalna policija danas prvo nije dozvolila da se dotrajala i ulupana ulazna vrata na Dragičinom stanu zamene, nego su joj tražili dozvolu opštine za montažu”, navedeno je u saopštenju.

Dalje se ističe da nakon što je Dragica popunila zahtev u opštini, lokalni inspektori rada potom su došli i zaplenili Dragičina nova vrata.

“Sada traže da se pre montaže vrata, opštini dostave dokazi o nekakvom atestu kao i dokazi proizvođa o uplaćenim porezima, uz brojna druga dokumenta. Ovo je nezapamćeni skandal i direktna tortura, kao i nova, najotvorenija vrsta pritiska da se Dragica otera sa svog kućnog praga, jer je svima i u Prištini i u Đakovici dobro poznato da je Dragičina namera bila da zameni stara vrata kako bi se osećala sigurnije i kako bi koliko toliko na miru mogla da prespava u svom stanu”, dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije pitaju kakvom povratku i suživotu može uopšte i da se razgovara, kada Priština ne dozvoljava ni bazične uslove za život srpskim povratnicima i obračunava se s vratima?

“Mi ćemo svim raspoloživim kanalima nastaviti da insistiramo da se prekinu pritisci i napadi na nju i da joj se garantuje bezbednost i normalan život, a prvi korak u tome svakako je da joj stvorimo pristojne uslove za život u stanu, u koji se vratila posle 22 godine i od toga nećemo odustati”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ana Marković