Kancelarija za KiM: Polomljenja i odneta zastava SPC sa ulaznih vrata manastira Gračanica

фото: РТВ Грачаница

Nepoznati počinioci skinuli su trobojku Srpske pravoslavne crkve i polomili jarbol kod ulaznih vrata u dvorište manastira Gračanica, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Fotografije oskrnavljene crkvene zastave osvanule su na društvenim mrežama, na kojima se vidi kako Albanac maskiran u crno i sa zastavom „velike Albanije“ gazi trobojku.

U saopštenju se dalje ističe da je ovaj čin direktan napad na veru i preteća poruka vernicima Srpske pravoslavne crkve, uz nedvosmisleni pokazatelj nestabilne i opasne bezbednosne situacije u srpskim sredinama na KiM.

“Istovremeno, više je nego očigledno da Kosovska policija niti je u stanju, niti u praksi štiti objekte Srpske pravoslavne crkve. Nije slučajno da se ovaj skandalozni, vandalski čin događa neposredno nakon obeležavanja velikog srpskog praznika Vidovdana, koje je upriličeno u Gračanici i to uz prisustvo Patrijarha srpskog, gospodina Porfirija i brojnih građana”, navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije dodaju da nakon što je patrijrah Porfirije poslao poruku mira, suživota i poštovanja verske i nacionalne različitosti, ovaj incident jasan je pokazatelj da za tako nešto ne postoji sluh u Prištini, što pogoduje bujanju albanskog ekstremizma, koji na takve poruke odgovara skrnavljenjem manastira,

foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

“Nad srpskim narodom i i pravoslavnim verskim objektima na KiM sprovodi se serija agresivnih napada i organizovanog nasilja, a posebno se intenzivira prilikom obeležavanja velikih praznika. Sa jedne strane imamo slike bezumnog i otvorenog nasilja nad svim simbolima pravoslavlja i nad našim narodom u pokrajini, maltretiranje Srba od strane kosovske policije, a samo zato što su se uputili na Gazimestan da obeleže Vidovdan, oduzimanje srpskih zastava, majica sa srpskim simbolima, pretresanje monahinje i hapšenje mladića koji se tom činu usprotivio, dok sa druge strane imamo predstavu političara iz Prištine za evropske zvaničnike o oazi verske i nacionalne tolerancije na prostoru Kosova i Metohije”, ističe se u saopštenju.

Od početka godine dogodilo se ukupno sedamdeset napada na Srbe, njihovu imovinu i imovinu SPC, kao i više od 15 vandalskih činova kojima su na meti bili objekti Srpske pravoslavne crkve i takve slike najrečitije govore o realnom životu Srba na Kosovu i Metohiji, zaključeno je u saopštenju Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Ana Marković