Danas ističe rok za premeštanje srpske ambasade u Jerusalim; Vučić: Svari su se promenile

Prema Vašingtonskom sporazumu danas ističe rok da Srbija premesti svoju ambasadu u Jerusalim. Srpski predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da on u Vašingtonu nije potpisao ugovor niti sa Kosovom, niti sa Izraelom, već sa Sjedinjenim Američkim Državama, te da su stvari sada promenile.

„Mi smo imali dogovore, a ja sam imao i razgovor sa izraleskim premijerom i jasno sam mu rekao da nisam potpisao zajednički dokument sa Albancima i Amerikancima već samo sa Amerikancima, a to se ticalo i odnosa Izraela prema nama“, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio i da je Izrael u međuvremenu priznao nezavisnost Kosova i da je otvoreno diplomatsko predsedništvo Kosova u Izraelu.

„To sada menja stvari“, kaže Vučić i dodaje da će Srbija nastaviti da gradi odnose sa Izraelom, ali da ima i svoje interese koje ne želi da zanemari.

„I nemojte da se sekirate za poziciju Srbije. Mi ćemo u skladu i sa međunarodnim javnim pravom, ali i sa interesima Srbije, a ti interesi su promenjeni od trenutka kada je Izreal prinao nezavisnost Kosova, donositi odluke u budućnosti, poštujući prijateljstvo sa Izraelom, ali i poštujući i sebe. Ne možete da nam kažete, mi smo priznali nezavisnost na delu vaše teritorije, a vi ajde izvolite zato što vas pritiskaju oni koji su i nas pritiskali, pa uradite to isto“, ističe Vučić

Predsednik Srbije je naglasio da tu logiku ne prihvata, te da je on predsednik suverene i nezavisne države i da je njegov posao da štiiti interese Srbije i srpskog naroda.

Ana Marković