Kancelarija za KiM: Napadi na Srbe na KiM praćeni su eksplozivnim izjavama prištinskih zvaničnika

фото: РТВ Грачаница

“Na lokalnom putu Laplje selo – Gračanica, na bilbordu sa slikom manastira Gračanica, osvanuo je natpis „Albanija UČK“”, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije ističu da je ova poruka izazvala opravdanu uznemirenost među srpskim narodom čije se svetinje skrnave gotovo svakoga dana, a sada im se i na ovaj način šalje nova pretnja.

“Nema sumnje da svaki ovakav čin ima svoj potpis u Prištini, iz koje učestalo dolaze poruke o svojatanju srpske kulturne baštine i hramova SPC, kao i izjave mržnje i netrpeljivosti”, navodi se u saopštenju.

A kolika je netrpeljivost Albanaca prema Srbima na Kosovu i Metohiji pokazuje i najnoviji primer iz Lipljana, kada je grupa huligana pokušala da spreči srpske mladiće da na sportskom igralištu postave koševe. Albanci su u rukama nosili metalne šipke i provocirali incident, ali grupa srpskih mladića se ponela odgovorno i nije nasela na njihove provokacije. Samo dan ranije, zaplenjena su nova bezbednosna vrata iz stana Dragice Gašić, dodaje se u saopštenju.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

“Nema sumnje da Albanci, osim uništavanja srpskih i pravoslavnih simbola, paljenja trobojke SPC, skrnavljenja crkava i manastira, sada prebrojavaju i krvna zrnca ulaznim vratiam i sportskim rekvizitima”, ističe se u saopštenju.

Iz Kancelarije zaključuju da su svi napadi, koji se sve intenzivnije dešavaju nad srpskim narodom na KiM, praćeni eksplozivnim izjavama nosioca vlasti u Prištini, i zabrinjava činjenica da niko od tamošnjih političara nije osudio nijedan incident, niti su izvršioci uhapšeni, a utihnuli su i predstavnici evropskih i svetskih organizacija, u čijem opisu posla jeste osiguranje mira, slobode i bezbednosti za srpski narod na KIM.

Ana Marković