Metju Palmer: Kosovu treba ukinuti vize

Метју Палмер, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Specijalni izaslanik američkog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer, tokom prve međunarodne konferencije na Prespanskom forumu za dijalog u Ohridu, izjavio je da građanima Kosova treba omogućiti slobodu kretanja. Palmer je takođe govorio i o ulozi Sjedinjenih Američkih Država u regionu, ističići da je njihova vizija bila i ostaće mir između suseda i integrisanost u evroatlanske integracije, preneose mediji na albanskom.

Američki sekretar ponovio je izjavu nemačkog ministra spoljnih poslova Hajka Mase i naglasio da Evropska unija mora stajati iza svojih obaveza prema regionu zapadnog Balkana.

“To uključuje napredovanje u pregovorima o članstvu u EU za severnu Makedoniju i Albaniju i omogućavanje liberalizacije viznog režima za Kosovo”, rekao je Palmer, dodajući “da su ova kašnjenja omela napredak američkih ciljeva u regionu, ne samo o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, već i više od toga”.

Palmer je naglasio i da ”lideri zemalja zapadnog Balkana moraju da preduzmu mere i reše politička pitanja u svojoj zemlji i inostranstvu, kako bi time ojačali multietničku demokratiju, pravosudni sistem i krenuli ka budućnosti”.

Na današnjoj konferenciji u Ohridu takođe učestvuje ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala, ali i premijerka Srbije Ana Brnabić. Kako je planirano, tokom sutrašnjeg dana učestvovaće i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Ana Marković