Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović poziva KFOR da zaštiti srpsko stanovništvo na teritoriji opštine Gračanica

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović poziva KFOR da zaštiti srpsko stanovništvo na teritoriji opštine Gračanica koje je poslednjih dana izloženo sve učestalijim provokacijama i incidentima, saopšteno je iz Informativne opštinske službe.

Poslednji u nizu incident dogodio se tokom protekle noći kada su nepoznati počinioci na bilbordu koji se nalazi na lokalnom putu Gračanica -Laplje Selo, ispisali “Albanija UČK”.

„ Kosovska policija pokazala je svu nemoć kada je u pitanju zaštita Srba, njihove lične imovine, kao i imovine Srpske pravoslavne crkve i bezbednosna situacija je svakim danom sve lošija na teritoriji opštine Gračanica. Zbog toga tražimo od KFOR-a da pojača svoje prisustvo na teritoriji naše opštine i zaštiti srpsko stanovništvo od očigledno dobro organizovanih kriminalnih i nacionalističkih grupa koje se slobodno i bez ikakve kontrole kreću i vrše incidente. Policija pokazuje da nije u stanju da se odupre nacionalističkim provokacijama, a kao što smo i bili svedoci u proteklom periodu, nije uspela ni da se odupre nasilju, incidentima i napadima na Srbe, te s toga pozivamo KFOR da osigura bezbednost za naše građane. Pozivam meštane naše opštine da ostanu smireni da ne nasedaju na provokacije, a policiju i pravosudne organe da se probude i počnu da rade svoj posao“, poručio je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

Ispisivanje bilborda na putu Gračanica-Laplje Selo sa natpisom“Albanija UČK”, drugi je veći incident u protekla dva dana. U vidovdanskoj noći nepoznati počinioci polomili su i odneli zastavu Srpske pravoslavne crkve sa glavne manastirske kapije u Gračanici.