Hoti: Da se usvoji Reolucija o sprovođenju Vašingtonskog sporazuma; Kurti: Potpuno ste smešni

Аљбин Курти и Авдулах Хоти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer rekao je na sednici Skupštine, na kojoj se raspravlja o Vašingtonskom sporazumu, da su se tim sporazumom otvorila vrata Bele kuće za predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kurti je podsetio Avdulaha Hotija da je potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma, obećao da Kosovo neće tražiti priznavanje ili članstvo u međunarodnim organizacijama, što je, kako je rekao, suprotno Ustavu Kosova.

Bivši premijer Kosova i šef poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti istakao je da Vašingtonski sporazum stvorio novi okvir Kosova u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom.

“Ovaj sporazum je jedan od najvažnijih koje je Kosovo potpisalo. Prekinuo je međunarodnu izolaciju Kosova”, kaže Hoti, predlažući da se na kraju parlamentarne rasprave usvoji Rezolucija, koja će, kako je rekao, pomoći Vladi da sprovede Vašingtonski sporazum.

Kosovski premijer pozvao je opoziciju da prestane da brani Sjedinjene Američke Države od njega, jer je to za njega smešno.

“Kosovo je demokratska i patriotska zemlja, a Amerikanci vole takve saveznike. Morate da zaustavite ovu vrstu američke zaštite od mene, jer ste potpuno smešni”, rekao je Kurti poslanicima, nakon čega je napustio zasedanje Skupštine.

Parlamentarnu raspravu o Vašingtonskom sporazumu zatražile su opozicione partije u Prištini.

Ana Marković