Petković: Teški razgovori, srpska strana insistirala na sprovođenju svega dogovorenog

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je nakon sastanka na tehničkom nivou u Briselu, sa delegacijom iz Prištine, da su razgovori bili teški, te da je srpska strana insistirala na sprovođenju svega dogovorenog, pre svega na Zajednicu srpskih opština.

Petković je istakao da je srpska strana govorila o pitanju energetike, incidentima na KiM, pravosuđu. Takođe, rekao je da je srpska strana pokrenula pitanje nestalih i sve u vezi sa tim, jer je kako je naveo, to civilizacijsko pitanje koje mora da bude rešeno.

„Kada reč o formiranju ZSO, mi smo jasno rekli da je to uslov svih uslova, ako hoćemo da idemo dalje, da to podrazumeva ostvarenje kolektivnih prava za srpski narod na KiM, jer brojni incidenti, napadi na našu imovinu, na imovinu SPC samo potvrđuju koliko je neophodno formiranje ZSO“, istakao je Petković.

Petković se složio sa Lajčakom da predstoji mnogo posla.

„Iza nas je tri i po sata veoma teških razgovora, to samo govori u kakvoj poziciji se danas država Srbija nalazi, ali verujte naš tim se borio habro i odlučno i najbitnije argumentovano. Mi dobro razumemo situaciju u kojoj se nalazimo i zato težimo kompromisnom rešenju“, rekao je Petković.

Istakao je da nisu izostale provokacije sa albanske strane.

„Mi smo odgovarali na sve što je trebalo da odgovorimo, vrlo argumentovano, snažno, i sa činjenicama. Ni na jedno pitanje nismo ostali dužni da ne odgovorimo drugoj strani“, istakao je Petković.

Milena Maksimović