Osmani: Od dijaloga sa Beogradom očekujem samo jedno, a to je uzajamno priznanje

Вјоса Османи, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je za medije na hrvatskom da od dijaloga sa Beogradom očekuje samo jedno, a to je uzajamno priznanje, preneli su mediji na albanskom.

„Premijer Aljbin Kurti izneo je stav Kosova kada je reč o regionalnoj saradnji. Postizanje trajnog i pravednog mira povezano je sa pitanjima manjinskih prava i rasvetljavanjem sudbine nestalih osoba. To su bile teme početnog, uvodnog sastanka. Videćemo kako će se stvari odvijati 25. jula. Mislim da je prerano za procenu procesa i izvođenje jasnog i konačnog zaključka. Ali vrlo smo jasni u vezi sa svojim očekivanjima i ona su identična onima koji su navedeni u pismu koje je poslao predsednik Amerike Džozef Bajden. U pismu jasno stoji da bi ovaj proces trebao da ima za cilj međusobno priznavanje Kosova i Srbije. I to je upravo ono što očekujemo”, rekao je Osmani.

Osmanijeva je takođe dodala i da ako srpska vojska pokuša da uđe na Kosovo, otpor će im pružiti američka vojska.

“Dok su zemlje u regionu, poput nas ili Hrvatske, sprovodile vežbu „Defender Europe 21“ zajedno sa NATO-om i Sjedinjenim Američkim Državama, Srbija je organizovala vojne vežbe sa Rusijom, što pokazuje njihovu orijentaciju. Nisam sigurna šta žele time postići, ali jedno dobro znam, ako vojska Srbije pokuša da uđe na Kosovo, sukobiće se sa vojnicima Sjedinjenih Američkih Država i drugih članica NATO-a. Nismo sami i Srbija to dobro zna”, kazala je Osmani.

Stefanović: Ne postoji granici sa Kosovom, već adiministrativna linija

Povodom izjave kosovske predsednice Vjose Osmani da će se vojska Srbije, ako pređe granicu sa Kosovom, suočiti sa američkom vojskom, reagovao je ministar odbrane vlade Srbije Nebojša Stefanović, koji je rekao da, ne postoji granici sa Kosovom.

“Postoji samo administrativna linija sa našom južnom pokrajinom, što je ogromna razlika", istakao je Stefanović u izjavi za Tanjug.

Ana Marković