Kfor postavio nove barikade u blizini manasira Visoki Dečani, građani i lokalne vlasti iskazuju nezadovoljstvo

Припадници КФОР-а обезбеђују манастир Високи Дечани, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Poslednjih dana Kfor je ojačao barikade u blizini manastira Visoki Dečani, pišu mediji koji izveštavaju na albanskom jeziku. Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj izjavio je da, uprkos njegovom instistiranju da se barikade u potpunosti uklone sa tog mesta, „to nije moguće izvršiti zbog situacije sa manastirom“.

Nove barikada izazvale su rekacije građana, pišu prištinski mediji, koji tvrde da su barikade oikazatelj nesigurnost kod građana, ali i da predstavljaju prepreku „razvoju normalnog života na ovim prostorima“.

Mediji koji izveštavaju na albanskom jeziku pišu da izgradnja puta Dečan-Plava i dalje predstavlja izazov za opštinske vlasti, ali i za same građane Dečana, „zbog konteksta koji postoji sa manastirom koji se nalazi u ovoj opštini“.

Kfor, s druge strane, tvrdi da su barikade postavljene u cilju zaštite manastira.

„Radovi su blokirani jer nisu ispoštovani uslovi dogovoreni u fazi projektovanja za izvođenje radova od strane kompanije izvođača, posebno u vezi sa poštovanjem Zakona o posebnim zaštićenim područjima (Zakon 03 / L-039, član 6) koji garantuje zaštitu manastira, crkava i drugih srpskih pravoslavnih verskih objekata, kao i istorijskih i kulturnih mesta od posebnog značaja za srpsku zajednicu, kao i druge zajednice na Kosovu. Ovaj zakon ima za cilj zaštitu od bilo kakvog razvoja ili aktivnosti koja može oštetiti istorijski, kulturni, arhitektonski ili arheološki kontekst, prirodno okruženje ili vizuelno estetsko okruženje“, navode iz Kfora, dodajući da će se radovi nastaviti nakon što se reše tehnički problemi.

„Radovi će se sigurno nastaviti čim se reše tehnički problemi. Sve lokacije verskog i kulturnog nasleđa vredne su za sve ljude na Kosovu i svi bi trebalo da doprinesu njihovom očuvanju“, navode iz Kfora.

Gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj, rekao je da je obavešten o postavljanju novih barikada u blizini manastira, kao i da je insistirao da se barikade u potpunosti uklone.

„Oduvek sam insistirao da se ove barikade u potpunosti uklone. Pre nekoliko dana došli su u kancelariju i obavestili me da će ukloniti betonske piramide kakve jesu, ali zbog situacije i konteksta sa Manastirom rekli su mi da ih ne mogu ukloniti u potpunosti, ali i da će postaviti nove od drveta, gde je rečeno da će saditi cveće“, rekao je Ramosaj.

Istakao je da potpuno uklanjanje barikada nije moglo biti izvršeno zbog situacije sa Manastirom.

Milena Maksimović