Petković: Dragicu žele da proteraju samo zbog toga što je Srpkinja, međunarodne organizacije mlako reaguju

Петар Петковић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

U slučaju Dragice Gašić, jedine srpkinje u Đakovici, „sramota je na obrazu mnogih međunarodnih organizacija koje su vrlo mlako pomenule njen slučaj, a reč je o kršenju osnovnih ljudskih prava, a jedno od tih prava je pravo na povratak“, izjavio je danas u Zvečanu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. Takođe, istakao je da je Zajednica srpskih opština „uslov svih uslova da se krene dalje“. Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je da je Petković dužan da se „uzdrži od političkih izjava, provokativnog jezika i retorike protiv Kosova“.

Tokom svoje dvodnevne posete Kosovu i Metohiji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković najavio je i susret sa Dragicom Gašić.

„Nakon našeg susreta u Gračanici, za Vidovdan, mi smo tri puta obišli, predstavnici Kancelarije i Privremenih organa, ovu srpsku mučenicu, ali i heroja koja se vratila u Đakovicu. Da popričamo kako još možemo da pomognemo našoj dragoj Dragici Gašić, koju očigledno žele da proteraju iz Đakovice samo zbog toga što je Srpkinja i samo zbog toga što je odlučila da bude svoj na svome i u svome stanu. Tako da je sramota na obrazu mnogih međunarodnih organizacija koje vrlo mlako su pomenule slučaj Dragice Gašić, a reč je o kršenju osnovnih ljudskih prava, a jedno od tih prava je pravo na povratak“, rekao je Petković, dodajući da je, zbog činjenice da Srbi na Kosovu i Metohiji nisu dobrodošli, broj raseljenih koji se vratio nakon 1999. godine manji od 2 odsto.

Potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi optužio je Srbiju da i dalje održava i ilegalno finansira paralelne strukture, i da dugo vremena nije radila na tome da ih ugasi, nego ih je snažila. Petković je izjavio da tako nešto Bisljimi nije rekao u Briselu, gde je kako je istakao, „bio manji od makovog zrna“.

„Prvo, nije mi jasno na koje opštine i paralelne institucije gospodin Bisljimi uopšte misli, kada smo mi ovde svoj na svome, kada imamo naše institucije i naše opštine koje su stare više decenija, a i institucije koje su stare više vekova“, rekao je Petković.

Pitanje je, istaka je Petković, koji će sledeći razlog Prištine biti za neformiranje Zajednice srpskih opština.

„Da možda neće sledeći zahtev da im bude da ne bude više Srba na Kosovu i Metohiji, pa kada se to ispuni da formiraju Zajednicu srpskih opština. Onda se samo pitam za koga se formira Zajednica srpskih opština. Dakle, umesto te prazne priče, neka se oni vrate dijalogu, neka se vrate ispunjenju svih sporazuma, jer ZSO jeste uslov svih uslova ako želimo da idemo dalje, a želimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, jer bez toga nema napretka, nema budućnosti“, istakao je Petković.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova upozorili su danas Petkovića da je tokom posete „dužan da poštuje protokol i dnevni red“.

„Dotični zvaničnik je dužan da poštuje protokol i dnevni red, i istovremeno da se uzdrži od političkih izjava, provokativnog jezika i retorike protiv Kosova“, izjavili su iz Ministarstva spoljnih poslova za Kosova Press.

Milena Maksimović